دانلود پایان نامه :بررسی اثر شوری بر صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک گندم

دانلود متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته کشاورزی

عنوان:بررسی اثر  شوری بر صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک گندم

  تکه هایی از متن به عنوان نمونه : فصل اول                                                                      مقدمه1-1 ضرورت و اهمیت موضوعگندم گیاهی یکساله، تک لپه از خانواده گندمیان و جنس تریتیکوم و مهم‌ترین گیاه زراعی روی زمین است که سابقه کشت آن به 10 تا 15 هزار سال پیش از میلاد می‌رسد (امام، 1383). گندم مهم‌ترین غله در بسیاری از مناطق جهان است و غذای اصلی اکثر مردم را تشکیل می‌دهد (رؤف[1]، 2007 ؛ شوری[2]، 2009). افزایش جمعیت جهان با افزایش تقاضا برای آب همراه است و منابع آب جهان در اثر پدیده‌هایی چون گرم شدن زمین، خشکسالی‌ها و دلایل مختلف دیگر رو به کاهش است (راج پار[3]و همکاران، 2011). طبق سناریو‌های مختلف انجمن بین المللی تغییر اقلیم، کاهش در میزان بارندگی و افزایش تبخیر و تعرق از جمله مشکلات پیش رو در آینده کشاورزی مناطق خشک و نیمه‌خشک خواهد بود (ویلگاس[4]و همکاران، 2010). سالانه حدود 10 میلیون هکتار از زمین‌های تحت کشاورزی جهان در اثر شوری حاصل از آبیاری از چرخه تولید خارج می‌شوند (میری[5]، 2009). شوری آب و خاک نیز یکی از اساسی‌ترین مشکلات کشاورزی است و شور شدن تدریجی خاک از مسائل مهم در بسیاری از مناطق جهان به خصوص در کشور ما می‌باشد(حیدری شریف آباد، 1380).ایران دارای اقلیم گرم وخشک بوده و مجموع خاک‌های شور و سدیمی در آن حدود27 میلیون هکتار تخمین زده می‌شود که بیش از نیمی از زمین‌های قابل کشت را شامل می‌شود. کشت متوالی در این مناطق باعث تکامل مکانیسم‌های تحمل به شوری در گیاهان زراعی بومی شده است (رضوانی مقدم و کوچکی[6]، 2001). برآورد‌های دیگر نشان می‌دهد که سطح اراضی تحت تأثیر شوری در ایران بیشتر بوده، بطوریکه 5/25 میلیون هکتار از خاک‌های ایران دارای درجه شوری کم تا متوسط و بیش از 8/5 میلیون هکتار دارای درجه شوری زیاد می‌باشد (کورشی[7] و همکاران، 2007؛ امینی[8] و همکاران، 2010). ایران بجز نوار باریکی از سواحل دریای خزر، کاملأ در منطقه خشک ونیمه‌خشک واقع شده و بیش از 90 درصد اراضی قابل استفاده کشاورزی با خطر افزایش شوری مواجه است (کافی و همکاران، 1388؛ ابب[9] و همکاران، 2003).امروزه تنش شوری به‌عنوان یک تنش غیر زنده اصلی، اثر زیانباری بر تولید محصولات زراعی بر جای گذاشته است که موجب وارد آمدن تنش به گیاه می‌شود. شورى زیاد خاک تأ‌ثیر معکوسى روى رشد و نمو گیاه زراعى می‌گذارد و تخمین زده می‌شود این تنش بتواند تا حدود 50 درصد عملکرد گیاهان زراعى راکاهش دهد (کرپس[10] و همکاران، 2002). در بسیاری از کشورهای دنیا گندم اکثراً در مناطق خشک و نیمه‌خشک کشت می‌شود (حیدری و همکاران، 1385). در مناطق خشک و نیمه‌خشک شوری خاک و کمبود آب بعنوان عامل اصلی کاهش رشد و عملکرد دانه به شمار می‌رود، از اینرو استفاده ازآب‌های شور جهت تولید گیاهان زراعی غیر قابل اجتناب است. عموماً با افزایش شوری آب آبیاری، به شوری خاک نیز اضافه می‌گردد که آن نیز عوامل دیگری را در روابط آب و گیاه تحت تأثیر قرار می‌دهد. تنش شوری از راه تأثیر بر چند مکانسیم مهم گیاه مانند فتوسنتز، تنظیم فشار اسمزی و فعالیت آنزیم‌ها رشد گیاه را کاهش می‌دهد (غلام و فارس[11]، 2002). شوری از طریق کاهش پتانسیل آب و سمیت یون‌های خاص از قبیل سدیم و کلر و نیز کاهش یون‌های غذایی مورد نیاز مثل کلسیم و پتاسیم بر جوانه‌زدن بذور و رشد آنها اثر می‌گذارد (غلام و فارس، 2001؛ سلطانی[12] و همکاران، 2001). اثر سوء تنش شوری تنها بر یک مرحله رشدی گیاه نبوده بلکه می‌تواند با توجه به شدت تنش، میزان مقاومت گیاه، مراحل مختلف رشدی، نوع بافت و اندام گیاهی متفاوت باشد (حسین و رحمان، 1997).تغذیه مناسب گیاهی در بالا بردن سطح تحمل گیاهان در مقابل انواع تنش نقش بسزایی دارد. در این میان عنصر روی ( (Znیکی از هفت عنصر ضروری و کم مصرف در تغذیه گیاهی، به‌عنوان سومین ماده مغذی کمیاب بعد از نیتروژن و فسفر در اکثر خاک‌ها بخصوص خاک‌های آهکی می‌تواند رشد غلات را محدود کند. کمبود عنصر روی در خاک نه تنها باعث کاهش عملکرد گیاه می‌گردد بلکه از طریق کاهش غلظت آن در مواد غذایی از جمله گندم، موجب کاهش جذب آن توسط انسان و دام می‌شود که این امر بروز بیماری‌های مختلف و در نتیجه پایین آمدن سطح بهداشت و سلامتی جامعه را در پی دارد (خان[13] و همکاران، 2008). طبق گزارش ولچ[14] و همکاران (1991) حدود ۴٠ درصد جمعیت جهان از کمبود عناصر کم مصرف بویژه روی رنج می‌برند. دلیل اصلی کمبود توأم آهن و روی در انسان و نیز کم خونی ایرانیان، فقر آهن و روی غلات مورد استفاده در جیره غذایی است. همچنین آن‌ها عنوان نمودند که کمبود عناصر کم مصرف در اراضی زیر کشت غلات گسترش جهانی داشته و میلیون‌ها هکتار از اراضی قابل کشت در دنیا دارای کمبود یک یا چند عنصر غذایی کم مصرف هستند. فائو[15] در گزارشی از سی کشور جهان که توسط سی لانپا[16] (1982) تهیه شده بود اعلام نمود که بیش از 30 درصد خاک‌های این مناطق دچار کمبود روی هستند. در ایران نیز براساس بررسی‌های انجام شده40 درصد از اراضی تحت کشت گندم آبی، دچار کمبود شدید روی می‌باشند (بلالی وهمکاران، 1378).یکی از دلایل پایین بودن عملکرد کمی وکیفی، عدم توجه به تغذیه کودی بخصوص کودهای ریزمغذی مناسب در کشت گندم و دیگر محصولات کشاورزی می‌باشد( ملکوتی، 1383). نتایج تحقیق ولچ[17] و همکاران (1991) نشان داد که مصرف روی دربرخی از گیاهان اثر مثبتی در افزایش تحمل به شوری و در نتیجه افزایش عملکرد محصول داشته است.نظر به مصرف گسترده کودهای شیمیایی پرمصرف نظیر نیتروژن، فسفر و عدم مصرف کودهای حاوی عناصر کم مصرف، حاکمیت شرایط آهکی و مقدار کم مواد آلی در اکثر مزارع گندم کشور موجب کمبود این عناصر درخاک شده است، لذا چنین به نظر می‌رسد که کمبود این عناصر یکی از عوامل محدود کننده دستیابی به حدأکثر تولید گندم در شرایط زراعی موجود باشد. بنابراین تعیین حد بحرانی عناصر غذایی به منظور توصیه های کودی بر مبنای آزمون خاک از اهمیت ویژه ای برخوردار می‌باشد. 1-2 فرضیه ها:
  • شوری سبب کاهش رشد، عملکرد و اجزای عملکرد گندم می­شود.
2- کود سولفات روی اثر نا­مطلوب شوری بر عملکرد گندم را کاهش می­دهد.3- حساس‌ترین مرحله زندگی گیاه به شوری مرحله جوانه‌زنی است.1-3 اهداف پژوهش حاضر:
  • بررسی اثر شوری بر صفات فیزیولوژیک و مورفولوژیک گندم
  • بررسی اثر سولفات روی در کاهش خسارت ناشی از تنش شوری در گندم
  • افزایش رشد، عملکرد و اجزای ­عملکرد و بهبود خصوصیات فیزیولوژیک گندم با استفاده از کودسولفات روی در شرایط تنش شوری
        فصل دوم مروری بر پژوهش‌های انجام شده  
       فصل دوم2-1 اثر مخرب شوری شوری زیاد خاک از جمله عوامل محدود کننده عملکرد محصولات در سرتاسر جهان به شمار می‌رود که این مسئله به‌خصوص در مناطق خشک و نیمه‌خشک به عنوان یکی از اساسی‌ترین مشکلات بخش کشاورزی است (میونس[18]، 2002). شوری باعث چندین نوع خسارت از جمله جلوگیری از رشد، اغتشاش در متابولیسم و کاهش عملکرد و خصوصیات کیفی گیاه می‌گردد (دل آمور[19] و همکاران، 2000). طی بروز تنش شوری علاوه بر کاهش جذب آب، تجمع برخی از یون‌ها در غلظت بالا در بافت گیاهان می‌تواند منجر به سمیت و یا عدم تعادل یونی شود. پایین‌تر بودن فعالیت یون‌های غذایی در خاک‌های شور، عدم تعادل عناصر غذایی را در گیاهان تحت تنش موجب می‌شود و در نتیجه ممکن است بی‌نظمی تغذیه‌ای در آنها تشدید شود (گارگ وگوپتا[20]، 1977). ممکن است شوری با تأثیر بر قابلیت استفاده از برخی عناصر، فرایند جذب، انتقال یا توزیع عناصر غذایی درون گیاه را دچار مشکل سازد و یا با غیرفعال نمودن نقش فیزیولوژیکی عنصر غذایی مصرف شده، منجر به افزایش ذاتی نیاز غذایی گیاه گردد (ملکوتی و همایی[21]، 2005). گیاهان در چنین شرایطی می‌بایست عناصرغذایی مورد نیاز برای فرایند‌های حیاتی خود را جذب کرده و تا حدی مانع ورود یون‌های ناخواسته به اندام‌ها وبافت‌های هوایی شوند. شدت سمیت یون‌ها برای گیاه، بستگی به نوع نمک غالب و محیط رشد و گونه گیاهی دارد. حیدری و همکاران (2007) بیان نمودند که به دلیل فراوانی و غالبیت دو یون Na+ و Cl- در خاک و آب‌های شور از جذب بسیاری از عناصر پر مصرف و Rauf.1
  1. Shewry
  2. Rajpar
  3. 4. Villegas
Miri.1
  1. 2. Rezvani Moghaddam and Koocheki
Quereshi.3
  1. 4. Amini
Abeb.5
  1. 6. Kreps
Ghoulam and Fares.1
  1. 2. Soltani
   Khan .3 Welch.4   FAO .5[16]. SillanpaaWelch .2 Munns .1 Del Amor .2
  1. 3. Garg and Gupta
  2. 4. Malakouti and Homaei
***ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است***

متن کامل را می توانید دانلود نمائید

چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)

ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه

 با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند

موجود است

تعداد صفحه :95
قیمت : 14000 تومان

بلافاصله پس از پرداخت ، لینک دانلود به شما نشان داده می شود

و به ایمیل شما ارسال می شود.

پشتیبانی سایت :        09309714541 (فقط پیامک)        info@arshadha.ir

در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.

--  -- --

مطالب مشابه را هم ببینید

فایل مورد نظر خودتان را پیدا نکردید ؟ نگران نباشید . این صفحه را نبندید ! سایت ما حاوی حجم عظیمی از پایان نامه های دانشگاهی است. مطالب مشابه را هم ببینید. برای یافتن فایل مورد نظر کافیست از قسمت جستجو استفاده کنید. یا از منوی بالای سایت رشته مورد نظر خود را انتخاب کنید و همه فایل های رشته خودتان را ببینید