دانلود پایان نامه ارشد : اثرات کامفر بر تحریک­ پذیری و فرآیندهای سلولی دخیل در الگوی فعالیت صرعی

دانلود متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته علوم دامی

گرایش : فیزیولوژی جانوری

عنوان : اثرات کامفر بر تحریک­ پذیری و فرآیندهای سلولی دخیل در الگوی فعالیت صرعی

دانشگاه شیراز 

دانشکده علوم

پایان نامه کارشناسی ارشد  در رشته‌ی

فیزیولوژی جانوری

 اثرات کامفر بر تحریک­ پذیری و فرآیندهای سلولی دخیل در الگوی فعالیت صرعی در نورون­های حلزون

 استاد راهنما:

دکتر جعفر وطن پرست

برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود

(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)

تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :

(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)

فهرست مطالب

 عنوان                                                                                               صفحه

 فصل اول: مقدمه

1-1) صرع ………………………………………………………………………………………………………….. 2

1-2) اسانس­های گیاهی …………………………………………………………………………………………………. 4

1-3) اثرات بیولوژیک اسانس­های گیاهی …………………………………………………………………………………… 6

1-3-4) کامفر ………………………………………………………………………………………………………………. 7

1-4) کانال‌های یونی و مشارکت آن‌ها در فعالیت نورونی …………………………………………………………. 9

1-4-1) کانال­های کلسیمی …………………………………………………………………………………………………… 9

1-4-2) کانال­های پتاسیمی …………………………………………………………………………………………………… 12

1-4-2-1) کانال‌های پتاسیمی وابسته به ولتاژ ………………………………………………………………. 12

1-4-2-2) کانال­های پتاسیمی وابسته به کلسیم ………………………………………………………….. 13

1-4-3) کانال­های سدیمی …………………………………………………………………………………………………….. 15

1-4-3-1) کانال­های سدیمی نشتی (NALCN) …………………………………………………………… 16

1-4-4) کانال‌های TRP ‌…………………………………………………………………………………………………………. 17

1-4-4-1) کانال­های TRPV …………………………………………………………………………………………… 18

1-5) پروتئین کیناز­ها و تنظیم کانال­های یونی توسط فسفوریلاسیون …………………………………… 19

1-6) نیتریک اکسید، تعدیل کننده عملکرد نورون …………………………………………………………………… 22

1-6-1) مسیر متابولیکی تولید نیتریک اکسید ……………………………………………………………………. 23

1-7) دلایل استفاده از نورون­های حلزون …………………………………………………………………………………… 23

فصل دوم: مروری بر تحقیقات پیشین

2-1) ترکیبات اسانس‌ها و عملکرد آن‌ها روی سیستم عصبی مرکزی و محیطی ………………….. 26

2-2) هدف ………………………………………………………………………………………………… 29

عنوان                                                                                               صفحه

فصل سوم: مواد و روش­ها

3-1) حیوانات ………………………………………………………………………………………………………. 31

3-2) تشریح و آماده سازی گانگلیون عصبی جهت ثبت …………………………………………………………… 32     

3-3) محلول­ها و دارو­ها ……………………………………………………………………………………………………………….. 33

3-4) ثبت داخل سلولی ……………………………………………………………………………………………………………….. 33

3-5) مراحل آزمایش ……………………………………………………………………………………………………………………. 34     

3-6) پارامترهای الکتروفیزیولوژیک مورد مطالعه ……………………………………………………………………….. 35

3-7) آزمون آماری ……………………………………………………………………………………………………………………….. 36

فصل چهارم:نتایج

4-1) ویژگی‌های فعالیت خودبخودی و برانگیخته نورون‌های حلزون در شرایط کنترل………….. 38

4-2) ویژگی­های پتانسیل عمل خودبه­خودی نورون­های حلزون در حضور غلظت 1.5میلی مولار کامفر          38

4-3) ویژگی‌های پتانسیل عمل خودبخودی در حضور کامفر 1.5 میلی مولار و رینگر بدون سدیم      43

4-4) ویژگی‌های پتانسیل عمل خودبخودی در حضور کامفر 1.5 میلی­مولار و مهار­کننده‌های کانال‌های کلسیمی نیکل کلرید    44

4-5) ویژگی‌های پتانسیل عمل خودبخودی در حضور کامفر1.5 میلی مولار و مهار­کننده‌های پروتئین کیناز­ها کلریترین و H89 .. 45

4-6) ویژگی­های پتانسیل عمل خودبه­خودی نورون­های حلزون در حضور غلظت 1.5 میلی­مولار کامفر و سدیم نیتروپروساید    48

 فصل پنجم: بحث و نتیجه­گیری

5-1) بحث ………………………………………………………………………………………….. 50

5-1-1) تغییر در ویژگی‌های پتانسیل عمل در حضورکامفر ……………………………………………….. 51

عنوان                                                                                           صفحه

5-2) نتیجه­گیری …………………………………………………………………………… 59

 فهرست منابع و ماخذ ……………………………………………….. 60

مقدمه

1-1) صرع

صرع[1] یک اختلال پیچیده سیستم عصبی مرکزی و دومین اختلال نورولوژیک بعد از سکته مغزی است (Hopkins, et al., 1995). در این بیماری یک ناحیه محدود از مغز و یا نواحی گسترده­ای از آن فعالیت­های کنترل نشده خود­بخودی نشان می­دهندکه به شکل تشنج[2] نمایان می­شود ((Cavalheiro, et al., 1991. تشنج به تغییر زودگذر رفتار در نتیجه تخلیه نورونی مکرر، همزمان وغیر نرمال جمعیت‌های نورونی در سیستم عصبی مرکزی اشاره دارد. صرع معمولا در نتیجه کاهش عوامل مهاری یا افزایش شدید تحریک­پذیری در بخشی از شبکه نورونی مغز رخ می­دهد (Stafstrom, 2003).

از عوامل مختلف ایجاد­کننده این بیماری می­توان به آسیب­ها و ضربات مغزی، استعمال بی­رویه دارو­ها یا برخی ترکیبات محرک، عفونت­های سیستم عصبی مرکزی، شوک عاطفی، اختلالات متابولیک، الکل، تومورهای مغزی و مشکلات عروقی مغز اشاره کرد (Vadlamudi and Scheffer et al., 2003). صرع معمولا قابل کنترل اما غیر قابل درمان است (Cascino, 1994) و در بسیاری مواقع علت ایجاد صرع در بیماران ناشناخته باقی می­ماند (Rall and Sheifer, 1991).

تغییر در الگوی فعالیت سیناپس­ها و اختلال در عملکرد کانال­های یونی بعنوان دو مکانیسم اساسی زمینه ساز صرع شناخته شده‌اند(Noebels, 2003) . شواهد متعددی تغییر در سیستم­های نوروترنسمیتری مختلف بویژه گلوتامات، آسپارتات و GABA را در ایجاد زمینه صرع تائید کرده­اند (Pinto, et al., 2005). بعلاوه گزارشات زیادی اهمیت و نقش ویژگی­های ذاتی غشاء بویژه عملکرد کانال­های یونی را در بروز الگوی صرع نشان داده­اند. در بین کانال­های یونی وابسته به ولتاژ کانال­های سدیمی، پتاسیمی و کلسیمی نقش تعیین­کننده­ای در تنظیم تحریک پذیری نورونی دارند (Faingold, 1992). بسیاری از اختلالات ژنتیکی در ژن­های کد­کننده کانال­های یونی در مغز منجر به عدم­تعادل بین تحریک و مهار و نهایتا منجر به صرع می­شوند. جهش در ژن­های کد­کننده کانال­های سدیمی، کلسیمی، پتاسیمی و کلری وابسته به ولتاژ و نیز کانال کلری GABAA و کانال­های حساس به گلوتامات در ایجاد صرع نقش دارند (Shine and Namara, 1994). علاوه بر جهش­های ژنتیکی، تنوعی از عوامل موثر بر رسپتورها و کانال­های غشایی می­تواند با تاثیر بر ویژگی­های ذاتی غشاء میزان تحریک­پذیری را تغییر داده و حتی بعنوان عوامل ضد صرع یا صرع­زا عمل نمایند. فراورده­های طبیعی گیاهی موثر در درمان صرع همواره مورد توجه محققین بوده و برخی از این ترکیبات با منشاء گیاهی برای قرن­ها در درمان صرع مورد استفاده بوده و کارایی خود را در تحقیقات تجربی به اثبات رسانده­اند (Sayyah, et al., 2002, de Almeida, 2009). از طرفی گزارش­هایی وجود دارد که نشان می­دهد عصاره و اسانس روغنی برخی گیاهان دارای اثرات صرع­زای بارزی هستند که نشان­دهنده خطرات بالقوه در گیاه درمانی است و مؤید این نکته است که منشاء طبیعی این ترکیبات لزوماً به معنی بی خطر بودن آن­ها نیست. متاسفانه تصور عمومی مبنی بر بی­ضرر بودن فراورده­های گیاهی باعث شده که در بسیاری موارد بیماران به خود درمانی با چنین محصولاتی روی آورند و حتی پزشک معالج خود را از مصرف چنین ترکیباتی آگاه نکنند که می­تواند برهم­کنش نامطلوب با داروهای تجویز شده توسط پزشک را به دنبال داشته باشد (Burkhard, et al., 1999).

از آنجایی که برهمکنش ترکیبات گیاهی با اجزاء سلولی دخیل در تحریک­پذیری در مواردی افزایش تحریک­پذیری و زمینه­سازی فعالیت تشنجی را باعث می­شوند، از این رو شناسایی این دسته از ترکیبات و مکانیسم­های دخیل در صرع­زایی آن­ها نیز همانند شناسایی ترکیبات ضد­صرع دارای اهمیت است.

1-2) اسانس­های گیاهی

 اسانس‌های گیاهی ترکیبات طبیعی، فرار و پیچیده­ای هستند که به وسیله بوی قوی خود مشخص شده و به وسیله گیاهان معطر به عنوان متابولیت­های ثانویه تولید می­شوند. این ترکیبات در ساختار­های ترشحی ویژه گیاهان از جمله غدد، مجاری و حفره­های ترشحی و مجاری صمغی ذخیره می­شوند (Ahmadi, et al., 2002; .Bezic, et al., 2009) این ترکیبات محلول در چربی، الکل و ترکیبات با قطبیت ضعیف هستند همچنین به مقدار خیلی کم قابل حل در آب اند. اکثر آن­ها بی­رنگ یا به رنگ زرد کم­رنگ هستند و در برخی موارد از جمله اسانس­های مربوط به گیاه بابونه[3] به رنگ آبی اند. به علت وجود باند­های دوگانه و گروه­های عاملی از جمله گروه­های آلدهیدی، استری و هیدروکسیلی در ساختار مولکولی خود به راحتی قابل اکسیداسیون توسط نور، گرما و هوا هستند .(Skold, et al., 2008)

 این ترکیبات از زمان­های قدیم به عنوان مواد ضد باکتری، ضد ویروس، ضد قارچ، حشره­کش و بعنوان دارو در پزشکی مورد استفاده قرار می­گرفته­اند. امروزه نیز این ترکیبات در داروسازی، بهداشت، کشاورزی، صنایع­غذایی و ساخت محصولات آرایشی کاربرد دارد .(Bakkali, et al., 2008)

اسانس­های گیاهی متشکل از 20 الی 60 جزء با غلظت­های متفاوت می­باشند که 2 یا 3 جزء عمده­ی هر اسانس ویژگی­ها و اثرات بیولوژیکی آن را تعیین می­کند (Bakkali, et al., 2008).

Faleiro و همکاران در سال 2003 گزارش کردند که فعالیت ضد­میکروبی اسانس­های گیاهی توسط بیش از یک جزء صورت می­گیرد.

Ipek و همکاران نیز در سال 2005 نشان دادند که اجزای عمده­ی اسانس­های گیاهی مثل تیمول، اوجنول، سافرول، کاروون، لینالول و سیترونلول ویژگی­های بیولوژیک و بیوفیزیولوژیک اسانسی که از آن جدا شدند را نشان می­دهند.

از طرفی Cal در سال 2006 مطرح می­کند که ترکیبات متعدد اسانس­های گیاهی، در تعیین بوی خوش، چگالی، رنگ، آبدوست[4]یا چربی دوست[5]بودن اسانس، میزان نفوذ­پذیری غشاء به اسانس و در نهایت در توزیع سلولی اسانس ایفای نقش می­کنند. که توزیع سلولی فاکتور تعیین کننده­ی بسیار مهمی در عملکرد اسانس است، زیرا بسته به جایگاه اسانس در سلول، مسیر­های سیگنالینگ متنوعی ممکن است به راه بیفتد. همچنین پیشنهاد شده که ممکن است ترکیبات جزئی موجود در اسانس فعالیت اجزای عمده را تعدیل کنند (Santana-Rios, et al., 2001). پس در واقع تنها ترکیب عمده اسانس­ها مسئول اثر بیولوژیکی نیست بلکه اثرات توسط مجموعه­ای از اجزا صورت می­گیرد.

انواع مختلفی از ملکول­ها از جمله هیدروکربن­ها، الکل­ها، آلدهید­ها، استر­ها، لاکتون­ها و فنول­ها در اسانس­های گیاهی وجود دارد (Dorman and Deans, 2000). بطور کلی اسانس­های گیاهی از نظر منشأ بیوسنتزی به دو گروه مجزا تقسیم می­شوند: گروه اصلی که شامل ترپن­ها و ترپنوئیدها می­باشد، گروه دیگر که از ترکیبات آروماتیک و آلیفاتیک تشکیل شده است.

ترپن­ها گروه متنوعی از محصولات طبیعی که شامل بیش از 2000 عضو هستند و از لحاظ ساختاری و عملکردی از کلاس­های مختلفی تشکیل شده‌­اند. این مولکول­های ساخته­شده از هیدروژن و کربن هستند و بطور کلی از ترکیب واحد­های ساختاری 5 کربنه به نام ایزوپرن[6](C5H8) ایجاد می­شوند. ترپن‌های اصلی شامل مونوترپن‌ها (C10) که از اتصال دو واحد ایزوپرن و سسکوئی‌ترپن‌ها[7] (C15) که از اتصال سه واحد ایزوپرن تشکیل شده­اند می­باشند. البته ترپن­هایی با تعداد کربن­های بیشتر نیز وجود دارد ازجمله دی­ترپن­ها[8] (C20). به ترپن حاوی اکسیژن ترپنوئید گفته می­شود (Bakkali, et al., 2008).

ترکیبات آروماتیک از فنیل پروپان مشتق شده و نسبت به ترپن­ها فراوانی کمتری دارند. این گروه خود شامل آلدهیدها، الکل­ها، فنول­ها، مشتقات متوکسی و ترکیبات متیل­دی­اکسی می­باشند. مسیر­های بیوسنتز مربوط به ترپن­ها و مشتقات فنیل پروپانیک در گیاهان معمولا جدا از هم هستند اما مسیر عمده آن­ها ممکن است یکسان باشد.

تعداد صفحه :91

قیمت : 14000تومان

بلافاصله پس از پرداخت ، لینک دانلود پایان نامه به شما نشان داده می شود

و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

پشتیبانی سایت :        09199970560        info@arshadha.ir

در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.

شماره کارت :  6037997263131360 بانک ملی به نام محمد علی رودسرابی

11

مطالب مشابه را هم ببینید

فایل مورد نظر خودتان را پیدا نکردید ؟ نگران نباشید . این صفحه را نبندید ! سایت ما حاوی حجم عظیمی از پایان نامه های دانشگاهی است. مطالب مشابه را هم ببینید. برای یافتن فایل مورد نظر کافیست از قسمت جستجو استفاده کنید. یا از منوی بالای سایت رشته مورد نظر خود را انتخاب کنید و همه فایل های رشته خودتان را ببینید