دانلود پایان نامه ارشد : ارزیابی تحمل تنش اسمزی در لاین­های امید بخش گندم دوروم

دانلود متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته کشاورزی 

گرایش : اصلاح نباتات

عنوان :  ارزیابی تحمل تنش اسمزی در لاین­های امید بخش گندم دوروم

دانشگاه محقق اردبیلی 

 دانشکده علوم کشاورزی

گروه زراعت و اصلاح نباتات

 پایان نامه برای دریافت درجه­ی کارشناسی ارشد

در رشته­ی مهندسی کشاورزی گرایش اصلاح نباتات

 عنوان:

ارزیابی تحمل تنش اسمزی در لاین­های امید بخش گندم دوروم و ارتباط آن با نشانگر­های مولکولی

استاد راهنما:

علی اصغری

 اساتید مشاور:

حمیدرضا محمددوست چمن آباد

رحمت­الله کریمی زاده

برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود

(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)

تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :

(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)

فهرست مطالب

عنوان                                         

  فصل اول: مقدمه و مروری بر تحقیقات گذشته                                         صفحه

1-1- مقدمه ………………2

1-2- مروری بر تحقیقات گذشته …………………………………………………3

1-2-1- اهمیت و جایگاه گندم در ابران و جهان …………………………..3

1-2-2- تاریخچه گندم………………………………………………..3

1-2-3- گیاهشناسی گندم …………………………………………4

1-2-3-1- مشخصات مورفولوژیکی…………………………..5

1-2-4- طبقه بندی گندم……………………………………..6

1-2-4-1- طبقه بندی گندم از لحاظ ژنتیکی…………………….6

1-2-4-2- طبقه بندی گندم از لحاظ نوع کشت…………………………6

1-2-5- گندم ………………..7

1-2-6- ژنتیک و اصلاح گندم………….8

1-2-7- مفهوم تنش…………..9

1-2-8- انواع تنش­های محیطی …………………………9

1-2-9- تنش خشکی……………10

1-2-10- واکنش گیاه به تنش خشکی …………………10

1-2-11- مقاومت به خشکی …………………………11

1-2-12- انواع مکانیزم­های مقاومت به خشکی ……………..12

1-2-12-1- مقاومت به خشکی……………………….12

1-2-12-2- فرار از خشکی …………………………………………13

1-2-12-3- اجتناب از خشکی…………………………………13

1-2-12-4- تحمل خشکی………………………………………….13

1-2-12-5- بازیافت (بهبود) ………………………………….13

1-2-13- مکانیزم­های گریز از خشکی …………………………………….13

1-2-13-1- زودرسی یا دوره رشد کوتاه …………………….13

1-2-13-2- حساسیت به طول روز ……………….13

1-2-13-3- کنترل پنجه­دهی ……………………………13

1-2-14- مکانیزم­های اجتناب ………………………………………14

1-2-14-1- سیستم ریشه­ای توسعه یافته ……………………………………..14

1-2-14-2- هدایت روزنه­ای ……………………………………….14

1-2-14-3- اندازه و فراوانی روزنه­ها ……………………………………………14

1-2-14-4- تجمع آبسیزیک اسید ……………………………………………..15

1-2-14-5- ضخامت کوتیکول و قشر مومی روی برگ ………………15

1-2-15- مکانیزم­های تحمل خشکی ……………………………..15

1-2-15-1- تنظیم فشار اسمزی …………………………..15

1-2-15-2- تجمع پرولین  …………………………………..16

1-2-15-3- جابجایی مواد پرورده …………………………………………………16

1-2-16- صفات مورفولوژیک مرتبط با تنش اسمزی ……………….16

1-2-17- شاخص­های مقاومت ……………………………17

1-2-17-1- شاخص میانگین ریاضی تولید  ……………….18

1-2-17-2- شاخص هارمونیک  ……………………………………………18

1-2-17-3- شاخص میانگین هندسی تولید ……………………..19

1-2-17-4- شاخص تحمل به تنش ……………………..19

1-2-17-5- شاخص  TI…………………………………………19

1-2-18- صفات فیزیولوژیک مرتبط با تنش اسمزی …………………20

1-2-18-1- اثر تنش اسمزی بر فلورسانس کلروفیل ……………………20

1-2-18-2- اثر تنش اسمزی بر میزان پرولین  …………………..21

1-2-18-3- اثر تنش اسمزی بر قند محلول …………………….21

1-2-18-4- اثر تنش اسمزی بر میزان کلروفیل  ……………….22

1-2-19- هیدروپونیک ………..22

1-2-19-1- سیستم­های آب­کشتی (بدون محیط کشت جامد) …………………….22

1-2-20- اصلاح مقاومت به خشکی ………………………………………….23

1-2-20-1- استفاده از تنوع ژنتیکی موجود …………………..24

1-2-20-2- تلاقی­های درون و برون گونه­ای …………………..25

1-2-20-3- ایجاد تنوع …………………………………..25

1-2-20-4- انتقال ژن …………………………………..25

1-2-21- اهمیت تنوع ژنتیکی ……………………….26

1-2-22- روش­های براورد تنوع ژنتیکی  …………………..26

1-2-22-1- نشانگرهای مورفولوژیکی  …………………………26

1-2-22-2- نشانگرهای بیوشیمیایی  ………………………..26

1-2-22-3- نشانگرهای مولکولی ………………………27

1-2-22-3-1- نشانگرهای رپید ………………………….27

1-2-22-3-1-1- مزایای نشانگرهای رپید ………………………28

1-2-22-3-1-2- معایب نشانگرهای رپید  ……………………..28

1-3- هدف و ضرورت تحقیق …………..29

فصل دوم: مواد و روش­ها

2-1- مواد گیاهی و نوع طرح آزمایش ………………….31

2-2- کشت هیدروپونیک …………………………………….31

2-2-1- کشت در ماسه  ……………..31

2-2-2- کشت در آب …………..31

2-3- اعمال تیمارها در سیستم هیدروپونیک  ……………………..32

2-3-1- اعمال تنش در سیستم آب­کشت  ………………..32

2-3-2- اعمال تنش در سیستم ماسه­کشت …………………………….32

2-4- اندازه­گیری صفات………………………………34

2-4-1- اندازه­گیری صفات مورفولوژیکی …………………..34

2-4-2- اندازه­گیری صفات فیزیولوژیکی ……………………….34

2-4-2-1- اندازه­گیری فلورسانس و مقدار کلروفیل ……………….34

2-4-2-2- اندازه­گیری پرولین  ……………………….34

2-4-2-3- اندازه­گیری قند محلول …………………………..35

2-4-2-4- اندازه­گیری رنگیزه­های فتوسنتزی  ……………………..36

2-4-3- اندازه­گیری شاخص­های تحمل……………………….36

2-5- تجزیه و تحلیل داده­های کمی …………………..36

2-6- صفات مولکولی……………………………….37

فصل سوم: نتایج و بحث

3-1- تنش کم­آبی …………………………..39

3-1-1- تجزیه واریانس داده­های ماسه کشت ……………………….39

3-1-2- مقایسه میانگین صفات در سیستم ماسه کشت ماسه کشت ………………..41

3-1-2-1- مقایسه میانگین صفات مورفولوژی در سیستم ماسه­کشت ………………..41

3-1-2-2- مقایسه میانگین صفات فیزیولوژی در سیستم ماسه­کشت …………………….47

3-1-2-3- مقایسه میانگین شاخص­های مقاومت در سیستم ماسه­کشت ………………54

3-1-2-3-1- تجزیه­ی خوشه ای لاین­های مورد مطالعه بر اساس شاخص­ها در سیستم ماسه­کشت…………..55

3-1-3- تاثیر خشکی روی صفات مورد مطالعه در سیستم ماسه کشت …………57

3-1-4- تجزیه خوشه­ای لاین­های مورد مطالعه بر اساس صفات مورفوفیزیولوژی در سیستم ماسه­کشت…………..58

3-1-5- تجزیه به عامل­ها برای صفات مورفوفیزیولوژی در سیستم ماسه­کشت…………….68

3-1-5-1- تجزیه به عامل­ها برای صفات مورفولوژی در سیستم ماسه­کشت ………………..68

3-1-5-2- تجزیه به عامل­ها برای صفات فیزیولوژی در سیستم ماسه­کشت …………….70

3-1-6- تجزیه واریانس داده­های آبکشت………………………….76

3-1-7- مقایسه میانگین داده­های آبکشت…………………………77

3-1-7-1- مقایسه میانگین صفات مورفولوژی در سیستم آب­کشت………….77

3-1-7-2- مقایسه میانگین صفات فیزیولوژی در سیستم آب­کشت…………………82

3-1-7-3- مقایسه میانگین شاخص­های مقاومت در سیستم آبکشت…………….87

3-1-7-3-1- تجزیه خوشه­ای لاین­های مورد مطالعه بر اساس شاخص­ها در سیستم آب­کشت………………89

3-1-8- تاثیر خشکی روی صفات مورد مطالعه در سیستم آب کشت …………….91

3-1-9 – تجزیه خوشه­ای ارقام مورد مطالعه بر اساس صفات مورفوفیزیولوژی در سیستم آب­کشت ………..92

3-1-10- تجزیه به عامل­ها برای صفات مورفوفیزیولوژی در سیستم آب­کشت …………….98

3-2- تجزیه مولکولی RAPD ………………………………102

3-2-6- رابطه بین داده­های مولکولی و صفات مورفوفیزیولوژی ……………………..102

3-2-6-1- رابطه بین داده­های مولکولی و صفات مورفوفیزیولوژی در سیستم ماسه­کشت  ………..103

3-2-6-2- رابطه بین داده­های مولکولی و صفات مورفوفیزیولوژی در سیستم آب­کشت  …………….105

3-3- نتیجه گیری کلی ………..121

3-4- پیشنهادات………………122

منابع مورد استفاده………….123

1-1-     مقدمه

شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک که اکثر مناطق کشور ما را در بر می­گیرد، سبب محدودیت منابع آبی و امکانات تولید محصولات زراعی شده است. رشد سریع جمعیت از یک طرف و کاهش یا ثابت ماندن منابع از طرف دیگر بررسی راه­های استفاده بهینه از پتانسیل­های تولید مواد غذایی را جهت بهره­وری بیشتر ضروری می­سازد. از آنجا که در بیشتر نقاط دنیا، آب محدود کننده اصلی تولیدات کشاورزی است، بنابراین، استفاده بهینه از آن اهمیت زیادی دارد. این موضوع برای ایران که حدود دو سوم مساحت آن را اقلیم خشک و نیمه خشک تشکیل داده، جدی­تر می­باشد. توجه به اقتصاد و مدیریت منابع آب نه تنها در مناطق خشک و نیمه خشک، بلکه در مناطق با بارندگی مناسب هم می­تواند از راه تاثیر بر هزینه­های تولید مهم بوده و ایجاب می­کند که از واحد حجم آب بیشترین استفاده به عمل آید. در این راستا، آگاهی از واکنش گیاهان و تعیین میزان حساسیت مراحل مختلف رشد آنها به کم آبی از اهمیت بسزایی برخوردار است (رضایی و همکاران، 1388).

عوامل نامساعد محیطی همانند تنش خشکی که یکی از رایج­ترین و مهمترین تنش­های محیطی است، تولید محصولات کشاورزی را محدود می­سازد. خشکی روی اکثر مراحل رشد گیاه مانند مرحله جوانه­زنی و استقرار گیاهچه و همچنین ساختار اندام و فعالیت آن­ها آثار مخرب و زیان­آوری وارد می­سازد. از آن جایی که ایجاد و حفظ یک پتانسیل آب خالص در محیط خاک، کاری تقریباً مشکل است، در این راستا برقراری شرایط تنش خشکی با استفاده از مواد اسمزی مختلف برای ایجاد پتانسیل­های اسمزی، یکی از مهم­ترین روش­های مطالعه تأثیر تنش خشکی بر روی گیاه تلقی مى­شود (زید و همکاران، 2001).

گندم نان و گندم دوروم از مهم­ترین محصولات زراعی جهان بوده و غذای اصلی مردم را در مناطق خشک و نیمه خشک تشکیل می­دهند (مانز، 2006). این گیاه از دیر باز به صورت آبی و دیم درغرب ایران کشت می­شده است. مناطق گرمسیر، نیمه گرمسیر و معتدل کشور بیشترین سطح زیر کشت گندم دوروم را به خود اختصاص می­دهند. توسعه صنعت ماکارونی سازی به همراه افزایش تقاضا برای آن و همچنین مساعد بودن شرایط آب و هوایی در بسیاری از نقاط کشور، پژوهش­های بیشتری را، بویژه در زمینه به نژادی گندم دوروم و گزینش ارقام متحمل به تنش­های محیطی از جمله تنش کم­آبی و اسمزی طلب می­نماید (فابریانی و همکاران، 1988). هر اقدامی برای اصلاح ژنتیکی تحمل به خشکی با استفاده از تنوع ژنتیکی موجود، نیاز به یک روش ارزیابی کارآمد دارد که باید سریع بوده و قادر به انتخاب یک جمعیت بزرگ باشد. مقاومت به خشکی نتیجه صفات مختلف مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی است. بنابراین، می­توان از این اجزای مختلف به عنوان شاخص­های گزینش برای انتخاب تیپ ایده­آل گیاهی استفاده کرد.

1-2-     مروری بر تحقیقات گذشته

1-2-1- اهمیت و جایگاه گندم در ایران و جهان

گندم احتمالا یکی از اولین گیاهانی است که به وسیله­ی انسان زراعت شده­ است و به همین دلیل مهمترین گیاه زراعی به شمار می­آید. زیرا، زراعت آن از تمام گیاهان ساده­تر، تطابق آن در مناطق مختلف که دارای شرایط آب و هوایی متفاوتی می­باشند، بیشتر و از طرف دیگر غذای اولیه اغلب مردم جهان را تشکیل می­دهد. گندم گیاهی است که به مقدار زیاد و در مساحت وسیعی از زمین­های کشاورزی دنیا و حتی در نواحی خشک کشت شده و محصول کافی تولید می­نماید. اهمیت اقتصادی گندم چه از نظر تولید و چه از نظر تغذیه در دنیا بیش از سایر محصولات کشاورزی می­باشد. حتی در مناطقی که به علت متغیر بودن شرایط اقلیمی و یا خشکی محیط، امکان تولید دیگر گیاهان وجود نداشته باشد، می­توان گندم تولید نمود. بیشترین سطح زیر کشت گندم در قاره­های آسیا و اروپا واقع شده است. ایران یکی از مهمترین کشور­های تولید کننده گندم در جهان می­باشد (خدابنده، 1387). سطح زیر کشت گندم در جهان 61/31132 تن در هکتار است که حدود 63 درصد سطح زیر کشت جهان را ایران به خود اختصاص داده ­است. تولیدات گندم در ایران 05/2 درصد از کل تولیدات گندم در جهان می­باشد (فائو، 2012). نسبت سطح زیر کشت گندم به سایر محصولات عمده کشاورزی نیز رقم بالایی را تشکیل می­دهد. همواره حدود 70-65 درصد از اراضی زیر کشت محصولات عمده زراعی به گندم تعلق دارد (ایران نژاد و شهبازیان، 1384).

اهمیت گندم بیشتر مربوط به خواص فیزیکی و شیمیایی موادی است که دانه آن را تشکیل می­دهند. پروتئین گندم از لحاظ غذایی فوق­العاده پر انرژی است. بخصوص سبوس آن که دارای پروتئین زیادی می­باشد. مطابق گزارش سازمان خواروبار کشاورزی جهانی (FAO) در حال حاضر سالانه در جهان حدود 85 میلیون تن پروتئین مصرف می­شود که حدود 40 میلیون تن یعنی در حقیقت حدود نصف پروتئین مصرفی جهان از غلات و بویژه از گندم تامین می­گردد. لذا، اهمیت و نقش این گروه از گیاهان زراعی در زندگی روزانه انسان و عوامل وابسته به آن کاملا مشهود و مشخص می­باشد (خدابنده، 1387).

1-2-2- تاریخچه گندم

گندم حدود 12 تا 17 هزار سال قبل از میلاد در خاورمیانه کشت می­شده و حدود 10 تا 15 هزار سال قبل از میلاد نیز در آسیا وجود داشته است. واویلوف خاستگاه گندم را تنها یکجا نمی­داند. بلکه، معتقد است که گندم چند مبدأ دارد (ایران نژاد و شهبازیان، 1384). هیچکس بدرستی نمی­داند که دقیقا چه موقع و توسط چه شخصی شناخته شده، لیکن به طور دقیق مرکز اصلی گندم­های اولیه که شاملTriticum monococcum  و Triticum dicoccum  می­باشند، از سوریه و فلسطین بوده که از این دو منطقه به مصر و بین­النهرین و سپس به ایران آمده و از طریق ایران به هندوستان، ترکستان، چین و روسیه و سرانجام به اروپا برده شده و از اروپا به سایر نقاط جهان انتقال یافته است. این گیاه حدود 6500 سال قبل از میلاد در مناطقی از آسیا مانند ایران، عراق، هندوستان، قفقاز و همچنین اطراف دریای مدیترانه وجود داشته و حدود 2500 تا 3000 سال قبل از میلاد نیز در چین کشت می­شده است. درصورتی­که، گندم دوروم در سال 1797 بوسیله­ی دسفونیتنز در ناحیه­ی آتلانتیک در ایالات متحده امریکا شناخته شد (خدابنده، 1387).

1-2-3- گیاهشناسی گندم

گندم از تیره گندمیان، زیر تیره­یPooideae ، طایفه­یTriticeae ، زیر طایفه­ی Triticinae و از جنس Triticum می­باشد. گیاهی است یکساله، روز بلند و سه کربنه. گندم از مهم‌ترین غلات و از گیاهان گلدار تک‌ لپه‌ای‌ یک ساله است. گندم گل آذین سنبله­ای دارد. از هر گره آن یک برگ به وجود می­آید. سنبلچه گندم متشکل از دو گلوم و سه گلچه است. گاهی تعداد گلچه‌ها به 7 تا هم می‌رسد. دانه گندم بین دو پوشش قاشق مانند به نام­های پوشینک بیرونی (لما) و پوشینک درونی (پالئا) قرار گرفته‌ است. برگ­های گندم مانند برگ­های سایر غلات (به جز ذرت و ارزن)، نازک و کم عرض است و زبانه‌های کوچکی دارد (کریمی، 1371). دانه گندم حاوی ۷ تا ۱۸ درصد پروتئین، ۶۰ تا ۷۰ درصد نشاسته، ۲ تا ۲/۵ درصد سلولز، 5/1 تا ۲ درصد چربی و بقیه آن مرکب از رطوبت و مواد معدنی است. ظاهر فیزیکی دانه‌های گندم بسیار متنوع است. طول دانه‌های گندم از ۵ تا ۸ میلیمتر، عرض آن­ها از ۲/۵ تا ۴/۵ میلی­متر و وزن آن­ها از ۲۰ تا ۶۰ میلی‌گرم متغیر است. گستره رنگ گندم از بژ یا نخودی (معروف به گندم سفید)، تا قرمز قهوه‌ای (معروف به گندم سرخ) است. بسته به عوامل مختلف، اجزای تشکیل دهنده آندوسپرم دانه‌ها می‌توانند بافت نرم یا سفتی داشته باشند. میزان گلوتن گندم مرغوبیت آن را تعیین می‌‌کند. گندم­های قرمز سخت بهاره و پاییزه گلوتن بیشتری دارند و به همین دلیل، ارزش تهیه نان از آن­ها بیشتر است. کیفیت پخت نان به طور عمده به دو عامل کیفیت و کمیت گلوتن خمیر نان بستگی دارد. کمیت گلوتن بر تخمیر و افزایش حجم نان موثر است. گندم­هایی که دارای مقدار بیشتری گلوتن هستند، از لحاظ نانوایی نیز کیفیت مطلوبتری دارند. کیفیت گلوتن گیاه به وسیله پیشینه ژنتیکی آن تعیین می‌شود. گلوتن از دو بخش گلوتنین (محلول در باز ضعیف) و گلیادین (محلول در الکل و تا حدودی قوی) تشکیل شده‌ است که گلوتنین عامل چسبندگی خمیر و گلیادین عامل الاستیسیته (کشش) خمیر است (صدقی، 1392).

مرحله جوانه­زنی گندم بستگی بسیاری به آب، دما و تازگی بذر دارد. دانه باید برای جوانه زدن دمای دلخواه خود را نیز داشته باشد که حداقل این دما برای گندم 1 تا 2 درجه سانتی­گراد می­باشد. همچنین، گیاه هنگام به ساقه رفتن نیاز فراوانی به آب دارد (پور صالح، 1373). گندم دوروم جزء گندم­های سخت­دانه است. بافت متراکم و سخت دانه همراه با درصد پروتئین بالا و قدرت گلوتن آن، گندم دوروم را به پربهاترین گزینه برای تولید اعلاترین پاستا درآورده است. آندوسپرم گندم دوروم پس از آسیاب به صورت دانه­هایی موسوم به سمولینا در می­آید که مخلوط آن با آب، تولید خمیری چسبنده می­نماید که تحت فشار به اشکال مختلفی در می­آید. گندم دوروم مصارف غذایی مختلفی دارد، ولی بطور خاص برای تولید ماکارونی و اسپاگتی مصرف می­شود (متقی و همکاران، 1392).

1-2-3-1- مشخصات مورفولوژیکی

ریشه: ریشه­های گندم افشان و سطحی است. ریشه­های فرعی و اصلی از محل طوقه خارج شده و همگی هم قطر می­باشند. عمق فعالیت ریشه­های گندم معمولا در خاک حدود 30 سانتی­متر می­باشد. در خاک­های نرم و معمولی که مناسب برای رشد گندم باشد، ریشه­ها معمولا تا عمق 80 سانتی­متر نفوذ می­کند. یکی از عوامل اصلی رشد و نمو گندم آب می­باشد که بوسیله ریشه جذب می­گردد. ریشه گندم نسبت به ریشه جو گسترش کمتری دارد و این دال بر مقاومت کمتر گندم نسبت به جو در شرایط خشکی می­باشد.

ساقه: ساقه گندم مانند تمام گیاهان تیره غلات بندبند و توخالی و استوانه­ای است. به طوری­که، شکل استوانه­ای و وجود دسته­های فیبر در آن موجب استحکام ساقه شده­است و این ویژگی تاحدودی ساقه را در برابر ورس مقاوم می­نماید. علاوه بر ساقه اصلی اغلب ارقام گندم دارای ساقه­های فرعی نیز می­باشند که پنجه نامیده می­شوند. محل گره­ها در ساقه توپر و مغز دار می­باشد. ارتفاع، ضخامت و رنگ ساقه در ارقام مختلف متفاوت می­باشد. فرم اکثر واریته­های گندم دوروم ساقه­های راست دارند.

برگ: در روی هر ساقه گندم معمولا تعداد 7 تا 8 برگ که از محل گره­های ساقه خارج شده و به طور متناوب و یک در میان در طول ساقه قرار گرفته­اند، وجود دارد. هر برگ از دو قسمت نیام و تیغه باریک و بلند که که به منزله پهنک برگ می­باشد، تشکیل شده است. نیام که به منزله دمبرگ است، ساقه را به صورت غلافی در بین دو گره در بر گرفته است و به استحکام ساقه کمک می­نماید. در حد فاصل برگ و دمبرگ زوایدی زبانه مانند به نام زبانک[1] و گوشوارک[2] وجود دارد. زبانک از محل اتصال برگ به دمبرگ خارج شده و حدود 2 تا 3 میلی­متر طول دارد و شفاف و بی­رنگ است. گوشوارک از دو زبانه تشکیل شده و قسمتی از ساقه را احاطه می­کند و دارای کرک­های ریزی است. اهمیت برگ­های ساقه گندم که جوانتر از سایر برگ­هاست و دیرتر از بقیه بوجود می­آید، فوق­العاده زیاد است. برگ در گندم دوروم سبز مایل به زرد، یا سبز مایل به آبی می­باشد و در بیشتر واریته­های آن بدون کرک است.

آرایش گل: در انتهای هر ساقه گندم یک سنبله وجود دارد که دارای یک محور اصلی است و در روی محور اصلی، سنبلک­ها یا سنبلچه بوجود می­آید و هریک دارای 3 تا 7 گل می­باشند که بعد از عمل لقاح معمولا دو گل در هر سنبلچه بارور و تبدیل به دانه می­شود. هر گلچه شامل یک مادگی و 3 پرچم است. سنبلچه توسط دو زایده مقعر بنام پوشه یا گلوم پوشیده شده است. هر گل توسط دو عضو بنام پوشینه از اطراف احاطه گردیده ­است. به­علاوه، در اطراف هر پرچم و مادگی سه زایده کوچک بنام پوشینک وجود دارد. ریشک از نظر کلی اندامی از گندم است که دیرتر از سایر اندام­ها بوجود می­آید. بنابراین، سازگاری آن با شرایط خشک بیشتر است و نقش فیزولوژیکی مهمی در گندم و سایر غلات به عهده دارد. در گندم دوروم سنبله اغلب ریشک­دار و مقطع آن مربع شکل، یعنی فشردگی جانبی آن کمتر از گندم اِمر است. طول سنبله در گندم دوروم حدود 4 تا 11 سانتیمتر، محور اصلی سنبله معمولا محکم است. در قاعده هر سنبلچه در محل اتصال به محور اصلی، کرک­های ظریفی وجود دارد. هر سنبلچه 5 تا 7 گل دارد که فقط 2 تا 4 گل بارور می­گردد. یکی از مشخصات این گونه گندم زایده ی بلند و منفرد آن است که از قاعده گلوم تا انتهای آن امتداد دارد. زایده کوتاه­تر دیگری در راس گلوم وجود دارد که نسبت به زایده اولی خیلی کوچک­تر است (کریمی، 1371).

دانه: دانه گندم مانند دانه سایر غلات از نوع گندمه می­باشد و پوست دانه، آن را از اطراف احاطه کرده است. در یک طرف شکاف طولی و نسبتا عمیق وجود دارد و طرف دیگر دانه برجسته بوده ودانه به شکل بیضی کشیده می­باشد. دانه گندم لخت و بدون پوشش است و در انتهای دانه قسمتی وجود دارد که ریشه و ساقه اولیه از آنجا خارج می­شود و در انتهای بعضی از دانه­ها کرک­های ریزی دیده می­شود (خدابنده، 1387). رنگ دانه در گندم دوروم معمولا سفید، کهربایی، زرد، ارغوانی یا قرمز رنگ است (کریمی 1371).

تعداد صفحه :151

قیمت : 14000تومان

بلافاصله پس از پرداخت ، لینک دانلود پایان نامه به شما نشان داده می شود

و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

پشتیبانی سایت :        09361998026        info@arshadha.ir

در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.

شماره کارت :  6037997263131360 بانک ملی به نام محمد علی رودسرابی

11

مطالب مشابه را هم ببینید

فایل مورد نظر خودتان را پیدا نکردید ؟ نگران نباشید . این صفحه را نبندید ! سایت ما حاوی حجم عظیمی از پایان نامه های دانشگاهی است. مطالب مشابه را هم ببینید. برای یافتن فایل مورد نظر کافیست از قسمت جستجو استفاده کنید. یا از منوی بالای سایت رشته مورد نظر خود را انتخاب کنید و همه فایل های رشته خودتان را ببینید