پایان نامه ارشد: بررسی اثرات جایگزینی پودر ماهی و روغن ماهی با منابع گیاهی در تغذیه قزل¬آلای رنگین¬کمان

متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته: مهندسی منابع طبیعی

گرایش: تکثیر و پرورش آبزیان

عنوان : بررسی اثرات جایگزینی پودر ماهی و روغن ماهی با منابع گیاهی در تغذیه قزل­آلای رنگین­کمان

دانشگاه ارومیه

دانشکده منابع طبیعی

پایان نامه کارشناسی ارشد رشته مهندسی منابع طبیعی –  تکثیر و پرورش آبزیان

عنوان :

بررسی اثرات جایگزینی پودر ماهی و روغن ماهی با منابع گیاهی در تغذیه قزل­آلای رنگین­کمان

استاد راهنما:

دکتر ناصر آق

برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود

(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)

تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :

(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)

فهرست مطالب:

چکیده فارسی…………………………………………………………………………………………………………………………………………………1
فصل اول: کلیات
1-1- مقدمه……………………………………………………………………………………………………………………………………………………2
2-1-  ماهی قزل آلای رنگین کمان…………………………………………………………………………………………………………………..4
1-2-1-  نیازمندی های محیطی………………………………………………………………………………………………………………………..4
2-2- 1- فیزیولوژی دستگاه گوارش و آنزیمهای گوارشی  ………………………………………………………………………………….4
3-1- تغذیه و نیازهای تغذیه ای ماهیان …………………………………………………………………………………………………………….6
1-3-1- پروتئین  …………………………………………………………………………………………………………………………………………..6
1-1-3-1-  استفاده از منابع پروتئینی گیاهی ………………………………………………………………………………………………………8
2-1-3-1-  مشکلات پروتئین های گیاهی برای ماهیان گوشتخوار………………………………………………………………………..8
3-1-3-1-  فاکتورهای ضد تغذیه ای ……………………………………………………………………………………………………………….10
2-3-1- لیپیدها ……………………………………………………………………………………………………………………………………………..11
1-2-3-1- اسیدهای چرب …………….. ……………………………………………………………………………………………………………..12
2-2-3-1- سنتز داخلی و تبدیل زیستی اسیدهای چرب ……………………………………………………………………………………..17
3-2-3-1- اسیدهای چرب ضروری آبزیان ……………………………………………………………………………………………………….18
4-2-3-1- نقش اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره در تغذیه آبزیان………………………………………………………………..18
5-2-3-1- نشانه های کمبود اسیدهای چرب …………………………………………………………………………………………………….19
6-2-3-1- میزان چربی و اسید چرب مورد نیاز آبزیان پرورشی  ………………………………………………………………………….19
7-2-3-1- قابلیت هضم پذیری چربیها  ……………………………………………………………………………………………………………20
8-2-3-1- منابع چربی جیره آبزیان …………………………………………………………………………………………………………………20
1-8-2-3-1- روغن ماهی………………………………………………………………………………………………………………………………21
2-8-2-3-1- روغن های گیاهی و ترکیب اسیدهای چرب …………………………………………………………………………………22
1-2-8-2-3-1- آفتابگردان (Heliaanthus annus L.Var marcocarpus DC) ………………………………………..22
2-2-8-2-3-1- سویا (Glycine max (L.) Merr.)………………………………………………………………………………………23
3-2-8-2-3-1- شلغم روغنی (B. juncea) و کانولا ( Brassica napus L.  و B. rapa L.)…………………………24
4-2-8-2-3-1- گلرنگ معمولی (Carthamus tinctorius) ………………………………………………………………………….25
5-2-8-2-3-1- بذر کتان (Linum usitatissimum)……………………………………………………………………………………..26
3-3-1- نیازهای معدنی و ویتامینی قزل الای رنگین کمان …………………………………………………………………………………..26
4-1- مرور منابع……………………………………………………………………………………………………………………………………………..29
 

فصل دوم: مواد و روشها

1-2- مرحله تهیّه اجزای غذایی و ساخت جیره های آزمایشی ……………………………………………………………………………..32
2-2-  تهیه و ذخیره سازی ماهیان …………………………………………………………………………………………………………………….34
3-2- زیست سنجی ماهیان (بیومتری) ……………………………………………………………………………………………………………….35
5-2- آنالیز شیمیایی نمونه های غذایی و بافت عضله ماهیان ………………………………………………………………………………..35
1-5-2- تعیین میزان پروتئین ……………………………………………………………………………………………………………………………35
2-5-2- تعیین میزان چربی کل ……… ……………………………………………………………………………………………………………….36
2-5-2- تعیین میزان رطوبت ……………………………………………………………………………………………………………………………36
3-5-2-  تعیین میزان خاکستر ………………………………………………………………………………………………………………………….37
4-5-2-  تعیین میزان کربوهیدرات ………………………………………………………………………………………………………………….37
5-5-2- تعیین ترکیب و میزان اسیدهای چرب …………………………………………………………………………………………………..37
6-2- محاسبه هضم پذیری ظاهری …………………………………………………………………………………………………………………..39
1-6-2- تهیه غذا و نمونه مدفوع ماهیان ……………………………………………………………………………………………………………39
7-2- سنجش فعالیت های آنزیمی …………………………………………………………………………………………………………………..40
1-7-2- تهیه عصاره آنزیمی …………………………………………………………………………………………………………………………….40
2-7-2- سنجش غلظت پروتئین محلول ……………………………………………………………………………………………………………40
3-7-2- سنجش فعالیت آنزیم آلفا- آمیلاز ………………………………………………………………………………………………………..41
4-7-2- سنجش فعالیت آنزیم لیپاز …………………………………………………………………………………………………………………..43
8-2- بررسی­های ایمنی شناسی ………………………………………………………………………………………………………………………..44
1-8-2- خون گیری و تهیه سرم ………………………………………………………………………………………………………………………44
2-8-2- فعالیت راه میانبر سیستم کمپلمان …………………………………………………………………………………………………………45
3-8-2- فعالیت لیزوزیم ………………………………………………………………………………………………………………………………….47
4-8-2- اندازه گیری میزان توتال ایمونوگلوبولین ……………………………………………………………………………………………….48
9-2-  بررسی فاکتورهای خونی ……………………………………………………………………………………………………………………….48
1-9-2- شمارش تعداد گلبول های سفید در میکرولیتر خون ……………………………………………………………………………….48
2-9-2- اندازه گیری درصد هماتوکریت خون ……………………………………………………………………………………………………49
3-9-2- اندازه گیری غلظت هموگلوبین خون ……………………………………………………………………………………………………49
10-2- استرس آنوکسی ………………………………………………………………………………………………………………………………….49
1-10-2-  اندازه گیری میزان گلوکز …………………………………………………………………………………………………………………50
2-10-2- روش اندازه گیری کورتیزول …………………………………………………………………………………………………………….50
11-2- ارزیابی تجربی طعم و بوی ماهیان ………………………………………………………………………………………………………….50
12-2- فورمول ها و روابط محاسباتی ……………………………………………………………………………………………………..51
12-2-  تجزیه و تحلیل آماری …………………………………………………………………………………………………………………………51
فصل سوم: نتایج
1-3- نتایج مربوط به آنالیز ترکیب شیمیایی جیره های آزمایشی ……………………………………………………………………………52
2-3- نتایج حاصل از شاخص های رشدی ماهیان ………………………………………………………………………………………………52
3-3- نتایج مربوط به ترکیب شیمیایی بافت عضله ماهیان……………………………………………………………………………………..54
4-3- نتایج مربوط به کارایی تغذیه ای ماهیان……………………………………………………………………………………………………..55
5-3- نتایج مربوط به ترکیب اسیدهای چرب بافت عضله ماهیان…………………………………………………………………………..56
6-3- نتایج مربوط به فعالیّت آنزیمهای گوارشی ماهیان قزل آلای رنگین کمان ……………………………………………………….59
7-3- نتایج مربوط به فعالیّت سیستم ایمنی همورال ماهیان …………………………………………………………………………………..60
8-3- نتایج مربوط به فاکتورهای خونی ماهیان …………………………………………………………………………………………………..61
9-3- نتایج بازماندگی ماهیان در برابر استرس کمبود اکسیژن ……………………………………………………………………………….61
1-9-3- نتایج تغییرات گلوکز و کوتیزول سرم خون ماهیان در برابر استرس کمبود اکسیژن ……………………………………..62
10-3- نتایج ارزیابی تجربی طعم و بوی ماهیان ………………………………………………………………………………………………….62
فصل چهارم: بحث63
1-4- نتیجه گیری …………………………………………………………………………………………………………………………………………..70
2-4- پیشنهادات ……………………………………………………………………………………………………………………………………………71
فصل پنجم: منابع72
فصل ششم: ضمیمه82
1-6- نمودارها ……………………………………………………………………………………………………………………………………………..82
1-1-6- نمودار مربوط به نتایج بیومتری (وزن و طول) ماهیان قزل آلای رنگین کمان در انتهای دوره پرورش ……………82
2-1-6- نمودار مربوط به درصد هضم پذیری پروتئین و چربی ماهیان قزل آلای رنگین کمان در انتهای دوره پرورش ..82
3-1-6- نمودار مربوط به ضریب ارزش تولیدی پروتئین و چربی ماهیان قزل آلای رنگین کمان در انتهای دوره پرورش83
4-1-6- نمودار مربوط به نتایج فعالیّت آنزیمهای گوارشی ماهیان قزل آلای رنگین کمان در روز30………………………….83
5-1-6- نمودار مربوط به نتایج مربوط به فعالیّت آنزیمهای گوارشی ماهیان قزل آلای رنگین کمان در روز60……………..83
6-1-6-  نمودار مربوط به فعالیّت سیستم ایمنی همورال ماهیان قزل آلای رنگین کمان در انتهای دوره پرورشی ………..84
7-1-6-  نمودار مربوط درصد بازماندگی، میزان گلوکز و کورتیزول ماهیان پس از 2 ساعت شرایط کمبود اکسیژن …….84
2-6- تصاویر …………………………………………………………………………………………………………………………………………………84
1-2-6- تصویر تانکهای پرورشی ……………………………………………………………………………………………………………………84
2-2-6- تصویر خونگیری ماهیان از ورید ساقه دمی …………………………………………………………………………………………..85
3-2-6- تصویر مربوط به محیط استرس ماهیان در شرایط کمبود اکسیژن ……………………………………………………………..85
چکیده انگلیسی ………………………………………………………………………………………………………………………………………………86

 

فهرست جداول و نمودارها

عنوان جداولصفحه
جدول 1-1- تولیدات جهانی روغن ماهی و برخی از روغنهای گیاهی از سال 1980 تا 20063
جدول 2-1- نیازهای زیستی قزل آلا4
جدول 3-1- احتیاجات اسید آمینه‌های ضروری در برخی ماهیان7
جدول 4-1- ترکیبات عمومی آرد ماهی و پروتئین گیاهی مورد استفاده ماهیان گوشتخوار9
جدول5-1- اسید آمینه ضروری مهم در ترکیبات پروتئین گیاهی استفاده شده در غذای تجاری آزاد ماهیان10
جدول 6-1- میزان فسفر و اسید فیتیک در آرد ماهی و آرد برخی پروتئین های گیاهی11
جدول 7-1- میزان اسید لینولئیک موجود در روغن های گیاهی و چربی های حیوانی16
جدول8-1- نیاز آبزیان پرورشی به اسیدهای چرب ضروری20
جدول 9-1- میانگین مقادیراسیدهای چرب موچود در روغن ماهی22
جدول 10-1- ترکیب اسیدهای چرب روغن آفتابگردان23
جدول 11-1- ترکیب اسیدهای چرب روغن سویا24
جدول 12-1- ترکیب اسیدهای چرب اصلی در روغن کانولا و شلغم روغنی25
جدول 13-1- ترکیب اسیدهای چرب روغن های اولئیک و لینولئیک گلرنگ26
جدول 14- 1- ترکیب اسیدهای چرب اصلی در روغن بذر کتان (درصد وزنی)26
جدول 15-1- نیازهای معدنی ماهی قزل آلای رنگین کمان27
جدول 16-1- حداقل نیازهای ویتامینی آزاد ماهیان28
جدول 1-2- میزان (درصد) منابع پروتئین و روغن مورد استفاده در بین گروههای آزمایشی32
جدول 2-2- ترکیب اجزای غذایی تیمارهای آزمایشی33
جدول 3-2-  ترکیب شیمیایی جیره های آزمایشی34
جدول 4-2- غلظت های مختلف آلبومین سرم گاوی40
جدول 5-2- ترکیب بافر PBS46
جدول 4-2- ترکیب محلول نات- هریک (Nott Herick)48
جدول 1-3- نتایج مربوط به آنالیز ترکیب شیمیایی جیره های آزمایشی52
جدول 2- 3- نتایج بیومتری (وزن و طول) ماهیان قزل آلای رنگین کمان در طول دوره پرورش53
جدول 3- 3- نتایج مربوط به افزایش رشد ماهیان قزل آلای رنگین کمان در انتهای دوره پرورش54
جدول 4- 3- نتایج مربوط به شاخص های رشدی ماهیان قزل آلای رنگین کمان در انتهای دوره پرورش54
جدول 5-3- شاخص های رشدی ماهیان قزل آلای رنگین کمان در ابتدای دوره پرورش54
جدول 6- 3- نتایج مربوط به ترکیب شیمیایی بافت عضله ماهیان قزل آلای رنگین کمان در ابتدای دوره پرورش55
جدول 7- 3- نتایج مربوط به ترکیب شیمیایی بافت عضله ماهیان قزل آلای رنگین کمان در انتهای دوره پرورش55
جدول 8- 3- نتایج مربوط به کارایی تغذیه ای ماهیان قزل آلای رنگین کمان در انتهای دوره پرورش56
جدول 9- 3- نتایج مربوط به ترکیب اسیدهای چرب بافت عضله ماهیان قزل آلای رنگین کمان در انتهای دوره پرورشی57
جدول 10- 3- نتایج مربوط به ترکیب اسیدهای چرب جیره غذایی گروههای آزمایشی ماهیان در ابتدای دوره پرورشی58
جدول 11- 3- نتایج فعالیّت آنزیمهای گوارشی ماهیان قزل آلای رنگین کمان در ابتدای دوره پرورشی59
جدول 12- 3- نتایج فعالیّت آنزیمهای گوارشی ماهیان قزل آلای رنگین کمان در روز 3060
جدول 13- 3- نتایج مربوط به فعالیّت آنزیمهای گوارشی ماهیان قزل آلای رنگین کمان در روز 6060
جدول 14- 3- نتایج مربوط به فعالیّت سیستم ایمنی همورال ماهیان قزل آلای رنگین کمان در انتهای دوره پرورشی61
جدول 15- 3- نتایج مربوط به فاکتورهای خونی ماهیان قزل آلای رنگین کمان در روز 6061
جدول 16- 3- نتایج مربوط به درصد بازماندگی ماهیان قزل آلای رنگین کمان پس از 2 ساعت استرس کمبود اکسیژن62
جدول 17- 3- نتایج مربوط به میزان گلوکز و کورتیزول سرم خون ماهیان پس از تحمّل شرایط کمبود اکسیژن62
نمودار
نمودار1-2- منحنی استاندار BSA.41
نمودار2-2- منحنی استاندارد مالتوز42

چکیده :

هدف از مطالعه حاضر بررسی امکان و اثرات جایگزینی منابع گیاهی در جیره ماهیان قزل آلای رنگین کمان می باشد. به همین منظور ترکیبی از منابع پروتئین گیاهی با منبع اصلی گلوتن گندم به همراه گلوتن ذرّت و کنجاله سویا در 2 سطح  50 و 100 % و منابع روغن گیاهی ترکیبی از روغنهای کلزا(40%)، بزرک(30%) و گلرنگ(30%) در سطح 100% جایگزین روغن ماهی شدند. منابع پروتئین و روغن جیره گروه شاهد پودر ماهی و روغن ماهی کیلکا بود. به منظور بررسی اثرات جایگزینی 100% روغن ماهی جیره با ترکیب روغنهای گیاهی از پودر ماهی فاقد چربی (چربی زدایی شده توسط حلال هگزان و اتانول) به عنوان منبع پروتئینی جیره مورد استفاده قرار گرفت. این مطالعه در قالب 8 تیمار آزمایشی بود. منابع پروتئین و چربی در گروههای آزمایشی در تیمار 1 (پودر ماهی+روغن ماهی)، تیمار 2 (پروتئین گیاهی+ ترکیب روغنهای گیاهی)، تیمار 3 (پروتئین گیاهی+ ترکیب روغنهای گیاهی + روغن ماهی)، تیمار 4 (پروتئین گیاهی+ روغن ماهی)، تیمار 5 (پودر ماهی + پروتئین گیاهی+ ترکیب روغنهای گیاهی)، تیمار 6 (پودر ماهی + پروتئین گیاهی+ روغن ماهی)، تیمار 7 (پودر ماهی چربی زدایی شده+روغن ماهی) و تیمار 8 (پودر ماهی چربی زدایی شده+ ترکیب روغنهای گیاهی) بود. تعداد 1200 عدد ماهی انتخاب و پس از طی دوره آداپتاسیون به تانکهای 300 لیتری با تراکم 50 عدد در هر تانک با میانگین وزن اولیه 2±15 گرم انتقال یافته و به مدت 60 روز با جیرهای آزمایشی تغذیه شدند. جیره های آزمایشی به لحاظ پروتئین (2/0±47)، چربی (15/0±20) و انرژی (Kcal/g1/0±5) در یک سطح بودند. در این مطالعه شاخص­های رشد و کارایی تغذیه­ای، ترکیب شیمیایی و ترکیب اسیدهای چرب بافت عضله، فعالیّت آنزیمهای گوارشی، فاکتورهای خونی، پاسخ ایمنی و مقاومت در برابر استرس­ کمبود اکسیژن مورد بررسی قرار می­گیرد. طی نتایج حاصله شاخص وزن نهایی با جایگزینی 44% پودر ماهی جیره (50%  کل پروتئین جیره) با منابع گیاهی در تیمار5 (5/1± 00/69) و تیمار 6 (3± 45/72) اختلاف معنی داری را با گروه شاهد (8/1± 08/71) نداشت. همچنین تاثیر منفی معنی داری نیز در دیگر شاخص های رشدی، کارایی تغذیه ای، هضم پذیری ظاهری چربی و پروتئین، ترکیب شیمیایی بافت عضله، فعالیت آنزیمهای گوارشی، فعالیّت سیستم ایمنی همورال، فاکتورهای بیوشیمیایی خون و مقاومت در برابر استرس اکسیژن در مقایسه با گروه شاهد مشاهده نشد. ولی با جایگزینی 100% پودر ماهی جیره با منابع پروتئین گیاهی تاثیر منفی و معنی داری در شاخص های رشدی، کارایی تغذیه ای، هضم پذیری ظاهری چربی و پروتئین و فعالیّت آنزیمهای گوارشی ماهیان داشت ولی باعث بروز تفاوت معنی داری در ترکیب اسیدهای چرب بافت عضله ماهیان نگردید. جایگزینی روغن ماهی جیره با ترکیب روغنهای گیاهی باعث کاهش درصد اسیدهای چربC16:0، C22:0، C16:1n7، C18:1n9، C20:2n6، C20:4n6، C20:3n3، C20:5n3 وC22:6n3 و افزایش درصد اسیدهای چرب C18:0، C20:0، C18:1n7، C18:2n6 و C18:3n3 نسبت به کل اسیدهای چرب در  مقایسه با جیره های حاوی روغن ماهی بود. ترکیب اسیدهای چرب بافت عضله ماهیان ارتباط مستقیمی با ترکیب اسیدهای چرب موجود در جیره غذایی ماهیان داشت. جایگزینی روغن ماهی با منابع گیاهی در منابع پروتئینی مختلف تاثیری بر شاخص های رشدی ماهیان نداشت. ولی باعث کاهش درصد اسیدهای چربC14:0، C16:0، C16:1n7، C20:3n3 و C20:5n3 افزایش درصد اسیدهای چرب C18:2n6 وC18:3n3 نسبت به کل اسیدهای چرب در  مقایسه با جیره های حاوی روغن ماهی شد.

 

1-1-مقدمه:

آبزی پروری در راستای تأمین نیازهای غذایی انسان  و استفاده از مواد پروتئینی با منشأ حیوانی که کیفیّت مطلوب دارند از اهمیّت بسزایی برخودار است. مطابق برآورد سازمان خواروبار جهانی، میزان تقاضای ماهی برای مصارف انسانی حدود 110 میلیون تن در سال 2010 و سهم آبزی پروری در تولید کل جهانی 38 درصد می باشد. با توجه به بالا بودن میزان تولید در برخی گونه ها و آسان بودن تولید آبزیان در مقایسه با سایر فرآورده های پروتئینی و بالا بودن ارزش غذایی آنها، امروزه آبزی پروری به عنوان یکی از سریع الرشدترین فعالیتهای موثر در افزایش تولید غذا مورد توجه قرار گرفته است (Hasan., 2002).

خصوصیات منحصر به فرد ماهی قزل­آلای رنگین کمان  (Oncorhynchus mykiss)از جمله قابلیّت تطابق­پذیری بالای این ماهی با شرایط آب و هوایی ایران باعث شده است که این ماهی به عنوان یکی از مهمترین گونه های پرورشی کشور تبدیل گردد و سهم بالایی از تولید را به خود اختصاص دهد. تولید و عرضه غذای جمعیّت در حال افزایش کره زمین از معضلات بسیار مهم جوامع بشری بوده و پیش بینی می شود در آینده ای نه چندان دور به یکی از مشکلات اساسی بشر تبدیل گردد. استفاده روز افزون از ذخایر طبیعی و کاهش این منابع و از طرف دیگر مشکلات متعدد در پرورش مصنوعی آبزیان از محدودیّتهای کنونی تولید کنندگان آبزیان می باشد(ستاری،1380).

افزایش جهانی تولیدات آبزی­پروری و کاهش همزمان ذخایر ماهیان مورد استفاده جهت تولید پودر و روغن ماهی، جایگزینی پودر ماهی و روغن ماهی در جیره غذایی ماهیان را به عنوان ضرورتی برای توسعه پایدار صنعت آبزی پروری تبدیل کرده است (Bell et al., 2002; Mourente et al., 2005; Miller et al., 2007). چرا که تولید جهانی روغنهای حاصله از دانه­های گیاهی در سالهای اخیر به طور پیوسته افزایش یافته، به طوری که قیمت آنها نسبتاً ثابت و قابلیّت دسترسی به آنها بیشتر است (جدول 1-1) (Mourente et al., 2005; Mourente and Bell, 2006; Huang et al., 2007). روغنهای گیاهی که غنی از اسیدهای چرب غیر اشباع زنجیره کوتاه 18 کربنه (C18 PUFA) و اکثراً عاری از اسیدهای چرب غیر اشباع گروه n-3 (n-3HUFA) نظیر ایکوزاپنتانو‍ئیک اسید (EPA ) و دکوزا هگزانوئیک اسید (DHA ) هستند که می­توانند نماینده­های خوبی برای جایگزینی روغن ماهی در جیره غذایی ماهیان باشند (Mourente et al., 2005; Mourente and Bell, 2006; Huang et al., 2007 ). بعضی از ماهی­ها مانند ماهی قزل­آلای رنگین­کمان و کپور معمولی قادر به طویل­سازی زنجیره کربنی و غیر­اشباع سازی اسیدهای چرب 18 کربنه خصوصاً اسید لینولنیک به اسیدهای چرب 20 و 22 کربنه HUFA سری n-3 خصوصاً ایکوزاپنتانوئیک­اسید و دکوزا هگزانوئیک­اسید هستند (Webster and Lim, 2002). توانائی سنتز EPA وDHA  از اسید لینولنیک به متخصصین تغذیه امکان فرمول­بندی جیره­های غذایی حاوی روغن­های گیاهی ارزانتر حاوی اسید لینولنیک (مانند روغن بذر کتان، کلزا و …) به جای استفاده از روغنهای گرانتر ماهیهای دریایی که غنی از EPA وDHA  هستند را می دهد (Lovell, 1988; Websterand Lim, 2002).

جدول 1-1: تولیدات جهانی روغن ماهی و برخی از روغنهای گیاهی از سال 1980 تا 2006 (بر حسب هزار تن) (Turchini etal.,2009)

 

2006200520001995199019851980سال/منابع روغن
988105413071307141214811217روغن ماهی
367333373325594255941102068324543روغن نخل
35187335752174321743160971397413382روغن سویا
18340162051449614496816060663478روغن کلزا
11094966198089808786965645024روغن آفتابگردان

پودر ماهی جزو (یا ازجمله) اجزای گران قیمت جیره آبزیان می باشد که در بسیاری از مراکز پرورش طیور و دام نیز مورد استفاده قرار می گیرد. مواد خام با منشأ گیاهی ارزانتر از مواد خام با منشأ حیوانی هستند. بنابراین، تولیدکنندگان خوراک آبزیان تمایل به جایگزینی مواد با منشاء گیاهی بجای مواد با منشاء حیوانی (پودر ماهی) هستند. کنجاله دانه های روغنی با استخراج  روغن از دانه های روغنی تولید می شوند که نسبت به پودرهای حیوانی پروتئین کمتری دارند (30 تا 50 درصد پروتئین). مقدار املاح معدنی آنها پایین است، اما دارای مقدار قابل توجهی از ترکیبات دیواره سلولی بوده ضمن آنکه شامل مواد ضد تغذیه ای بیشتری نیز می باشند. کنجاله سویا به علت قابلیّت دسترسی بالا، پایدار بودن، قیمت مناسب و بویژه ارزش تغذیه ای مطلوب، در تغذیه اغلب ماهیان پرورشی به صورت گسترده مورد استفاده قرار می گیرد. ارزش و اهمیّت دانه های روغنی از نظر تأمین انرژی مورد نیاز انسان، دام، طیور و آبزیان در بین محصولات زراعی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. تولید جهانی روغنهای حاصله از دانه های گیاهی در سالهای اخیر به طور پیوسته افزایش یافته، به طوری که قیمت آنها نسبتاً ثابت و قابلیّت دسترسی به آنها بیشتر شده است. کنجاله ها که از فرآورده های دانه های روغنی می باشند به عنوان یک منبع پروتئینی مناسب در تغذیه آبزیان مورد استفاده قرار می گیرند. همانطور که اشاره شد پروتئین ها گرانترین بخش جیره غذایی آبزیان را تشکیل می دهند لذا برای کاهش هزینه جیره ها از منابع پروتئین گیاهی بجای منابع پروتئین ماهی استفاده می شود.

با توجه به اینکه صنعت آبزی پروری روندی کاملا صعودی را طی میکند و روز به روز میزان تقاضا به پودر ماهی و روغن ماهی افزایش می یابد. نهایتاً برای پایداری این روند باید چاره ای اندیشید تا رشد و توسعه این صنعت با رکود مواجه نشود و منابع دریایی نیز به خطر نیفتاده و برای آیندگان حفظ گردد.

در این تحقیق اثرات جایگزینی روغن ماهی و پودر ماهی با منابع گیاهی در تغذیه ماهی قزل­آلای رنگین­کمان بر شاخص­های رشد و کارایی تغذیه­ای، ترکیب شیمیایی و ترکیب اسیدهای چرب بافت عضله، فعالیّت آنزیمی دستگاه گوارش، فاکتورهای خونی، پاسخ ایمنی و مقاومت در برابر استرس­ اکسیژن مورد بررسی قرار می­گیرد. امید است نتایج آن مورد استفاده مراکز علمی و پژوهشی، دانشگاهها، سازمانها و دستگاههای اجرایی خصوصاً  سازمان شیلات ایران و بخشهای دولتی و خصوصی تکثیر و پرورش ماهی قزل آلا قرارگیرد.

تعداد صفحه : 99

قیمت : 14000تومان

بلافاصله پس از پرداخت ، لینک دانلود پایان نامه به شما نشان داده می شود

و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

پشتیبانی سایت :        09199970560        info@arshadha.ir

در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.

شماره کارت :  6037997263131360 بانک ملی به نام محمد علی رودسرابی

11

مطالب مشابه را هم ببینید

فایل مورد نظر خودتان را پیدا نکردید ؟ نگران نباشید . این صفحه را نبندید ! سایت ما حاوی حجم عظیمی از پایان نامه های دانشگاهی است. مطالب مشابه را هم ببینید. برای یافتن فایل مورد نظر کافیست از قسمت جستجو استفاده کنید. یا از منوی بالای سایت رشته مورد نظر خود را انتخاب کنید و همه فایل های رشته خودتان را ببینید