پایان نامه ارشد: بررسی امکان اتصال آفلاتوکسین M1 به لاکتوباسیلوس رامنوس GG و بیفیدوباکتریوم لاکتیس BB12 در بستنی

متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته: مهندسی کشاورزی، علوم و صنایع غذایی

گرایش: میکروبیولوژی مواد غذایی

عنوان : بررسی امکان اتصال آفلاتوکسین M1 به لاکتوباسیلوس رامنوس GG و بیفیدوباکتریوم لاکتیس BB12 در بستنی

دانشگاه آزاد اسلامی

واحد دامغان

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد در رشته مهندسی کشاورزی،

علوم و صنایع غذایی

گرایش: میکروبیولوژی مواد غذایی

عنوان:

بررسی امکان اتصال آفلاتوکسین M1 به لاکتوباسیلوس رامنوس GG و بیفیدوباکتریوم لاکتیس BB12 در بستنی

استاد راهنما:

دکتر مهسا تبری

برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)فهرست مطالب:فصل اول: کلیات تحقیق.. 21-1- مقدمه. 31-2- بیان مسئله. 31-3- ضرورت انجام تحقیق.. 41-4- اهداف مشخص تحقیق.. 41-5- فرضیه ها 51-6- پرسش اصلی تحقیق.. 51-7- جنبه نوآوری تحقیق.. 5فصل دوم: مروری بر ادبیات تحقیق.. 62-1- تعاریف... 72-1-1- تاریخچه بستنی.. 72-1-2- تعریف بستنی.. 72-1-3- سرانه مصرف بستنی و شیر. 82-1- 4- نقش هر یک از ترکیبات مورد استفاده در بستنی.. 92-1- 4-1- چربی.. 92-1- 4-2- مواد جامد بدون چربی(MSNF). 92-1- 4-3- شکر. 92-1- 4-4- امولسیفایرها 92-1- 4-5- پایدارکننده ها 92-1- 4-6- طعم دهنده‌ها 102-1- 4-7- اینولین.. 102-1-5- پروبیوتیک‌ها 102-1-5-1- تاریخچه استفاده از پروبیوتیک‌ها 102-1-5-2-تعریف پروبیوتیک... 112-1-5-3-خصوصیات پروبیوتیک... 122-1-5-4-مهمترین تولیدات پروبیوتیک‌ها 122-2- بررسی پیشینه تحقیق.. 132-2-1- شیر تخمیری.. 132-2-2- پروبیوتیک‌ها 132-2-2-1-  اثرات درمانی و پیشگیری کننده پروبیوتیک‌ها 132-2-2-2-مهمترین پروبیوتیک‌های مصرفی.. 152-2-2-3-  عوارض جانبی مصرف لاکتوباسیلوس‌های پروبیوتیک... 152-2-2-4- اثرات مفید باکتری‌های پروبیوتیک... 162-2-2-4- فرآورده‌های پروبیوتیک... 172-2-2-5- باکتری‌های غالب در بستنی پروبیوتیک... 172-2-2-6- اکولوژی لاکتوباسیلوس‌ها 182-2-3- بستنی پروبیوتیک... 192-2-3-1- انواع بستنی پروبیوتیک... 192-2-3-2- موانع تولید بستنی پروبیوتیک... 202-2-3-3-راهکارهای رفع موانع تولید بستنی پروبیوتیک... 202-2-4- مایکوتوکسین‌ها 202-2-4-1-عوامل موثر در رشد قارچ‌ها و تولید مایکوتوکسین در مواد غذایی.. 212-2-5- آفلاتوکسین‌ها 242-2-5-1- بررسی کوتاه تاریخچه آفلاتوکسین.. 262-2-5-2- آسیب شناسی آفلاتوکسین‌ها 272-2-5-3- میکروبیولوژی آفلاتوکسین‌ها 282-2-5-4- قارچ‌های تولید کننده آفلاتوکسین‌ها 292-2-5-5- قوانین استاندارد بین المللی.. 302-2-5-6- محدودیت‌های جهانی آفلاتوکسین‌ها در تغذیه. 312-2-5-7- روش‌های کاهش آفلاتوکسین: 322-2-5-8-آفلاتوکسین در شیر. 332-2-5-9-ارزیابی وکنترل آلودگی.. 352-2-5-10- روش‌های تست کردن. 352-2-6-کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا. 362-2-6-1- دستگاهHPLC.. 372-2-6-2- آشکار ساز. 382-2-6-3- متد های اندازه گیری.. 392-2-6-4- حلال‌های HPLC.. 392-2-6-5- آماده سازی و کار با دستگاه 402-3- مروری بر تحقیقات گذشته. 412-4- تجزیه زیستی مایکوتوکسین‌ها، موقعیت های فعلی و رویکرد های آتی.. 522-4-1- حذف آلودگی با استفاده از تخمیر. 52فصل سوم: مواد و روش‌ها 583-1- اساس کار. 593-2- مواد مورد استفاده در تهیه بستنی.. 613-3- تجهیزات و دستگاه‌های مورد استفاده در تهیه و آزمایش‌های بستنی.. 623-4- مواد و تجهیزات مورد نیاز جهت اندازه گیری آفلاتوکسین M1 633-5- روش‌ها 653-5-1- متغیرهای پژوهش.... 653-5-2- آزمون های مربوط به شیر خشک... 653-5-3- آزمایشات انجام شده بر روی شربت بستنی در زمان تخمیر. 663-5-3-1- آزمون تعیین pH.. 663-5-3-2- آزمون رشد جمعیت میکروبی.. 663-5-3-3- تهیه استاندارد کاری آفلاتوکسین M1 جهت سنجش مقادیر آفلا توکسین.. 663-5-4- ملاحظههای ایمنی و احتیاطات... 673-5-6- آمادهسازی ستون های ایمونوافینیتی.. 683-5-7- آزمایش های انجام شده بر روی بستنی.. 693-5-7- 1- آزمون کشت میکروبی.. 693-6- طرح آماری.. 69فصل چهارم: نتایج و بحث... 704-1- نتایج بدست آمده از مرحله کالیبراسیون دستگاه HPLC و اندازهگیری آفلاتوکسین در شیر. 714-1-1- نتایج حاصل از ترسیم منحنی کالیبراسیون و محدودیت های تشخیص و شناسایی.. 714-1-2- بررسی میزان گزینش پذیری و تداخلات... 724-2- ارزیابی تغییرات pH در مرحله گرمخانه گذاری.. 744-3- ارزیابی تاثیر غلظت آفلاتوکسین M1  بر تغییرات رشد جمعیت میکروبی لاکتوباسیلوس رامنوس GG در مرحله گرمخانه گذاری.. 774-4- ارزیابی تاثیر غلظت آفلاتوکسین M1  بر تغییرات رشد جمعیت میکروبی بیفیدوباکتریوم لاکتیس 12BB در مرحله گرمخانه گذاری.. 794-5- ارزیابی تغییرات آفلاتوکسین M1 در طی حرارت دادن وگرمخانه گذاری.. 826-4 ارزیابی تاثیر غلظت آفلاتوکسین M1  بر تغییرات رشد جمعیت میکروبی لاکتوباسیلوس رامنوس GG در مدت زمان نگهداری.. 874-7- ارزیابی تاثیر غلظت آفلاتوکسین M1  بر تغییرات رشد جمعیت میکروبی بیفیدوباکتریوم لاکتیس 12BB در مدت زمان نگهداری.. 884-8- ارزیابی تغییرات آفلاتوکسین M1 در مدت زمان نگهداری.. 91فصل پنجم: نتیجه گیری کلی و پیشنهادات... 925-1- نتیجه‌گیری کلی.. 932-5- پیشنهادات... 94فهرست منابع.. 95پیوست‌ها 106فهرست جدول‌هاجدول 3-1: مواد مورد استفاده در تحقیق.. 61جدول3-2: دستگاه‌های مورد استفاده در تحقیق.. 62جدول3-3: مواد مورد نیاز جهت اندازه گیری آفلاتوکسین M1. 63جدول3-4: تجهیزات مورد نیاز جهت اندازه گیری آفلاتوکسین M1. 64جدول 3-5 : متغیرهای مورد استفاده در فرمول. 65جدول 3-6: آزمون‌های شیمیایی مربوط به شیرخشک... 65جدول 4-1 : مقادیر حاصل از نتایج  آفلاتوکسین در دستگاه  HPLC.. 72جدول شماره 4-2 : اثر زمان و غلظت آفلاتوکسین بر pH.. 75جدول شماره 4–3 : اثرزمان و غلظت آفلاتوکسین بررشدجمعیت میکروبی لاکتوباسیلوس رامنوس GG.. 77جدول شماره 4–4: اثرزمان و غلظت آفلاتوکسین بررشدجمعیت میکروبی بیفیدوباکتریوم لاکتیس12BB.. 79جدول 4 – 5 : غلظت آفلاتوکسین در شیر و بستنی حین تولید و نگهداری در 4 درجه سانتی گراد. 83جدول شماره 4 – 6: اثر زمان و غلظت آفلاتوکسین بررشد جمعیت میکروبی لاکتوباسیلوس رامنوس GG در مرحله نگهداری   87جدول شماره 4 – 7 : اثر زمان و غلظت آفلاتوکسین بر رشد جمعیت میکروبی بیفیدوباکتریوم لاکتیسBB12 در مرحله نگهداری   89فهرست نمودارهانمودار (3-1) شماتیک فرایند تولید. 60نمودار4-1 : نمودار منحنی کالیبراسیون (داده های حاصل از آنالیز دستگاه). 71نمودار 4-2 : کروماتوگرام بدست آمده از نمونه بستنی تهیه شده از شیر گاو فاقد آفلاتوکسین M1. 73فاز متحرک شامل آب، استونیتریل و متانل به نسبت 55: 15:30 بود. 73نمودار 4-3 : کروماتوگرام  بدست آمده از نمونه بستنی دارای ng/kg 3 آفلاتوکسین M1. 73فاز متحرک شامل آب، استونیتریل و متانل به نسبت 55: 15:30 بود. 73نمودار 4–4 : کروماتوگرام بدست آمده از نمونه بستنی دارای ng/kg 50 آفلاتوکسین M1. 74نمودار 4-5: اثر زمان و غلظت آفلاتوکسین بر pH.. 75نمودار 4– 6: اثر زمان و غلظت آفلاتوکسین بر جمعیت میکروبی لاکتوباسیلوس رامنوسGG طی مرحله تخمیر  78نمودار 4–7: اثر زمان و غلظت آفلاتوکسین بر جمعیت میکروبی بیفیدوباکتریوم لاکتیس 12BB طی مرحله تخمیر  80نمودار 4–8: اثر زمان و غلظت آفلاتوکسین بر جمعیت میکروبی لاکتوباسیلوس رامنوسGG در زمان نگهداری   88نمودار 4–9: اثر زمان و غلظت آفلاتوکسین بر جمعیت میکروبی بیفیدوباکتریوم لاکتیس 12BB در زمان نگهداریفهرست اشکال:1-2 - ساختار مولکولی آفلاتوکسینB1 وM1. 25شکل3-2: ستون های ایمونوافینیتی. نحوه فعال سازی و استفاده از این ستون ها 68چکیدهآفلاتوکسین M1(AFM1) یکی از مایکوتوکسین‌های مهمی است که در شیر و محصولات لبنی یافت می‌گردد و محصول متابولیک آفلاتوکسین B1 می‌باشد. امروزه این امکان فراهم شده است که مایکوتوکسین موجود در غذا یا خوراک دام را از طریق بکارگیری روش‌های فیزیکی، شیمیائی یا عوامل میکروبی حذف نمود. هدف از این پژوهش دستیابی به روشی سالم و بدون ضرر جهت حذف سم آفلاتوکسین در فرآورده پروبیوتیکی شیر است که از نظر تغذیه هیچگونه خطری برای انسان نداشته باشد. در این مطالعه نمونه‌های بستنی از ‌شیر بازسازی شده فاقد آفلاتوکسین اولیه تهیه شد. در کلیه نمونه‌ها (شاهد و پروبیوتیک) تغییرات آفلاتوکسین طی فرایند در دو سطح ppb)05/0 ،1/0)بررسی گردید. تغییرات رشد لاکتوباسیلوس رامنوس GG و بیفیدو باکتریوم لاکتیس 12Bb در محیط MRS هوازی‌، بی هوازی در 37 درجه سانتی گراد مورد مطالعه قرار گرفت. جهت اندازه گیری آفلاتوکسین در نمونه‌های ‌بستنی از روش HPLC استفاده شد. بدین منظور از 20 نمونه با غلظت‌های ppb)05/0 ،1/0 ) آفلاتوکسین M1 و 30% استونیتریل به عنوان حلال، استفاده شد. نتایج آنالیز آماری نشان داد میزان کاهش آفلاتوکسین در پایان مرحله گرم خانه گذاری برای غلظت‌های ppb)05/0 ،1/0) به ترتیب 4/22 و 5/29 درصد بوده و کاهش معنی داری داشته است‌ (01/0>p). در پایان هفته چهارم نگهداری بستنی مقدار کاهش آفلاتوکسین در هر دو سطح ppb)05/0 ،1/0) که به ترتیب 6/30 و 1/32درصد بود، تفاوت معنی داری نداشت (01/0>p) . رشد جمعیت میکروبی لاکتوباسیلوس رامنوس GG و بیفیدوباکتریوم لاکتیس 12BB در مرحله گرم خانه گذاری در هر سه نمونه افزایش معنی داری (05/0 p<) داشته است. لگاریتم جمعیت میکروبی لاکتوباسیلوس رامنوس GG در انتهای مرحله تخمیر برای هر سه غلظت آفلاتوکسین M1 ppb)0،05/0 ،1/0) به ترتیب CFU g-132/10 ،02/10، 01/10 و برای بیفیدوباکتریوم لاکتیس 12 BB به ترتیبCFU g-148/9 ،30/9، 00/9 می‌باشد. همچنین غلظت آفلاتوکسین به صورت معنی داری (05/0 p<) بر رشد جمعیت میکروبی هر دو گونه تاثیر داشت. در زمان نگهداری، میزان کاهش لگاریتم جمعیت میکروبی برای هر دو گونه پروبیوتیک در غلظت بالاتر آفلاتوکسین تفاوت معنی داری نسبت به نمونه‌های حاوی غلظت پایین‌تر آفلاتوکسین نداشت  (05/0 p<). 1-1- مقدمهآفلاتوکسین M1(AFM1) یکی از مایکوتوکسین‌های مهمی است که در شیر و محصولات لبنی یافت می‌گردد. امروزه این امکان فراهم شده است که مایکوتوکسین موجود در غذا یا خوراک دام را از طریق بکارگیری روش‌های فیزیکی، شیمیائی یا عوامل میکروبی حذف نمود. هدف از این پژوهش دستیابی به روشی سالم و بدون ضرر جهت حذف سم آفلاتوکسین در فرآورده پروبیوتیکی شیر است که از نظر تغذیه هیچگونه خطری برای انسان نداشته باشد.1-2- بیان مسئلهصنعت تولید لبنیات در دنیا از جمله صنایع گسترده ای است که با چالش‌های زیادی روبرو می‌باشد. تولید شیر در سال 2005 در دنیا برابر 644 میلیون تن تخمین زده شد که از این مقدار 541 میلیون تن  شیر گاو بوده است. با نگاهی به آمار فوق می توانیم به خوبی موضوع سلامتی شیر مصرفی و به تبع آن محصولات لبنی تولید شده از این مقدار شیر را درک کنیم. افزایش روز افزون مصرف مواد لبنی توسط افراد مختلف در سرتاسر جهان به موضوع چالش بر انگیز‌ی برای میکروب شناسان، مهندسین، و متخصصین فن آوری تبدیل شده است؛ زیرا بایستی بهترین روش برای جلوگیری از ورود میکروارگانیسم‌ها و تخریب بعضی از آن‌ها را بیابند و از رشد و فعالیت‌های آن‌ها جلوگیری نمایند. به هر حال موضوعی که بایستی مد نظر قرار گیرد این است که بسیاری از این میکروارگانیسم‌ها مانند لاکتوباسیلوس‌ها و بیفیدوباکتریوم‌ها  برای سلامتی انسان مفید هستند و عده ای دیگر مانند بعضی از قارچ‌ها مانند آسپرژیلوس که باعث تولید سم آفلاتوکسین می‌شوند می‌توانند برای سلامتی انسان مضر باشند. شیر حاوی مقدار زیادی آب و مواد غذائی می‌باشد ومحیطی تقریبا نزدیک به خنثی را فراهم می‌آورد بنابراین می‌توان شیر را به عنوان منبع ترکیبات سمی نظیر مایکو توکسین ها در نظر گرفت (مقصودی1390) .همچنین ماهیت غذائی محصولات لبنی محیط مناسبی را برای رشد میکروارگانیسم‌ها فراهم می‌آورد. آفلاتوکسین M1 که به عنوان سم شیر شناخته می‌شود متابولیت اصلی تشکیل شونده از AFB1 است. 12ساعت پس از مصرف AFB1 می‌توان AFM1 را در بدن انسان یافت. به دلیل مصرف گسترده شیر و محصولات لبنی وجود آفلاتوکیسن M1 در این محصولات به یک نگرانی بزرگ تبدیل شده است بر همین اساس پی بردن به چگونگی آلوده شدن شیر به میکروارگانیسم‌های آلوده کننده یکی از مهمترین اقدامات در پرداختن به موضوع سلامت شیر و سپس  محصولات لبنی است.تعداد صفحه : 123قیمت : 14000تومان

بلافاصله پس از پرداخت ، لینک دانلود پایان نامه به شما نشان داده می شود

و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

پشتیبانی سایت :        09309714541 (فقط پیامک)        info@arshadha.ir

در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.

--  -- --

مطالب مشابه را هم ببینید

فایل مورد نظر خودتان را پیدا نکردید ؟ نگران نباشید . این صفحه را نبندید ! سایت ما حاوی حجم عظیمی از پایان نامه های دانشگاهی است. مطالب مشابه را هم ببینید. برای یافتن فایل مورد نظر کافیست از قسمت جستجو استفاده کنید. یا از منوی بالای سایت رشته مورد نظر خود را انتخاب کنید و همه فایل های رشته خودتان را ببینید