پایان نامه ارشد: شناسایی نماتدهای انگل گیاهی ریزوسفر خانواده کدوئیان در استان خراسان رضوی

متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته : مهندسی کشاورزی

عنوان : شناسایی نماتدهای انگل گیاهی ریزوسفر خانواده کدوئیان در استان خراسان رضوی

دانشگاه فردوسی مشهد

پایان نامه کارشناسی ارشد

عنوان:

شناسایی نماتدهای انگل گیاهی ریزوسفر خانواده کدوئیان در استان خراسان رضوی

استاد راهنما:

دکتر عصمت مهدیخانی مقدم

استاد مشاور:

دکتر جواد کریمی

برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود

(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)

تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :

(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)

چکیده:

به منظور شناسایی نماتدهای انگل گیاهی ریزوسفر مزارع خانواده کدوئیان استان خراسان رضوی، طی سال های 1388 ، 1389و 1390 تعداد 54 نمونه خاک از مزارع گیاهان خانواده کدوئیان استان جمع آوری گردید. نمونه های خاک به آزمایشگاه گیاه پزشکی دانشگاه فردوسی مشهد منتقل شده و در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شدند.سپس مرحله ی شستشوی خاک ها واستخراج نماتدها با استفاده از روش تغییر یافته تلفیق الک و سانتریفیوژ جن کینز(Jenkins, 1964 ) انجام شد ونماتدهای استخراجی طبق روش دگریس (De Grisse, 1969 ) تثبیت  و به گلیسیرین منتقل شدند. سپس از آنها اسلایدهای میکروسکوپی توسط میکروسکوپ نوری جهت بررسی مشخصات مرفولوژیکی تهیه شد. درنهایت تعداد 1800 نماتد از 54 نمونه خاک،پس از اندازه گیری  های لازم و رسم تصاویر مورد نیاز شناسایی شدند که با استفاده از منابع و کلیدهای موجود توانستند در 23 گونه نماتد متعلق به 15 جنس طبقه بندی شدند که عبارتند از:

Aphelenchus avenae, A. isomerus, Basiria graminophila, Boleodorus thylactus, Ditylenchus medicaginis, D. tenuidens, Filenchus cylindricaudus, F. thornei, F. vulgaris, ، Helicotylenchus egyptiensis, H. pseudorobustus, Geocenamus  tenuidens, Irantylenchus clavidorus, ، Merlinius brevidens, ، Meloidogyne javanica ,، Neopsilenchus  magnidens, Pratylenchus coffeae, ، P. thornei, P. neglectus, Psilenchus iranicus, Tylenchorhynchus goffarti, T. solani, Zygotylenchus  guevarai   

از بین جنس ها و گونه های شناسایی شده چهارگونه ، Psilenchus iranicus ، F. vulgaris ، Geocenamus tenuidens و  Meloidogyne javanica بیشترین فراوانی را در مزارع استان برخوردار بودند.در ادامه تحقیق، به منظور شناسایی نماتدهای ریشه گرهی مزارع کدوئیان استان تعداد 8 نمونه خاک و ریشه آلوده به نماتد از مناطق مختلف استان جمع آوری گردید. که در این نمونه ها گونه Meloidogyne javanica جداسازی و شناسایی گردید.

فصل اول: مقدمه و اهمیت تحقیق

1-1- گیاهشناسی خانواده کدوئیان

1-1-1- گیاه شناسی خربزه ، منشأ و تاریخچه

نام علمی خربزه Cucumis melo L.

عقیده کلی بر این است که منبع اولیه خربزه  آسیا است و چون شاهدی دال بر کاشت آن در زمان های قدیم موجود نیست ، احتمالاً در زمان های قدیم کاشت نمی شده است .

به نظر متخصصان طبقه بندی گیاهی ناحیه اصلی و منبع اولیه خربزه به شکل کنونی کشور ایران و قفقاز و کشورهای همسایه ایران است. نظریه دیگر دانشمندان طبقه بندی گیاهی بر این است که گونه های مختلف در آسیا و آفریقا به طور مجزا پدیدار گشتند )مبرلی 1987) .

مطالعه تحقیقات موجود نشان می دهد مراکز ثانوی  خربزه در هندوستان ، ایران ، جنوب روسیه و چین بوده است . خربزه بهترین نتیجه را در آب و هوای گرم و خشک می دهند .این گیاه بر اساس منشأ خود طالب گرما و به ویژه نور است . هوای ابری و بارانی در موقع رسیدن میوه باعث می شود که خربزه  طعم مطبوع و کیفیت لازم را پیدا نکند . دوره رویش این گیاهان طولانی تر از دوره رویش خیار بوده و بین 80 تا 100 روز متفاوت است . هرچند که خربزه در طیف وسیعی از انواع خاک ها کشت می شود ولی تنها در خاک های حاصلخیز که دارای مواد غذایی آلی و معدنی کافی باشند بهترین نتیجه را می دهند . ارقام کشت شده در ایران عبارتند از : تاشکندی ، مشهدی عباسی ، گرگاب ، شاه آبادی ، جعفری ، خاقانی ، حـاج ماشاءاللهی ، گرمساری ، محمد آبادی ، مجیدی ، روستاق ، صابونی ، جعفر آبادی ، عباس شوری ، سوسکی ، تخم محمد ، بلخی ، زرد ایوانکی ، شفیع آبادی ، شیرازی ، جارجو ، زابلی ، آتشین و شهسواری

2-1-1- گیاه شناسی خیار ، منشأ و تاریخچه

نام علمی Cucumis sativus

گیاهی دولپه متعلق به خانواده کدوییان، علفی ویکساله، گلها زرد رنگ ودرمناطق نیمه گرمسیری می روید خیار بومی آسیاوآفریقا بوده و هزاران سال پیش کشت می­گردیده است و منشأ پیدایش آن دامنه های سلسله جبال هیمالیا در هندوستان بوده است. درایران از هزاران سال پیش از میلاد وجود داشته است(مبرلی 1987).

3-1-1- گیاه شناسی طالبی، منشأ و تاریخچه

نام علمی Cucumis meloگیاهی دولپه متعلق به خانواده کدوییان، علفی ویکساله، گلها زرد رنگ تا نارنجی وبومی آسیای جنوب غربی است. طالبی قدمت 4 هزار ساله دارد و بیشترین سطح زیر کشت و تولید را ایران و هند بر عهده دارند.

برای نخستین بار اسم طالبی در اروپا در سال 1388 میلادی به وسیله وایکلیف برده شده که از آن به عنوان میوه خوراکی یاد شده است. واریته های مختلف طالبی در نقاط مختلف جهان به دو صورت میوه و سبزی مصرف می­شوند (مبرلی 1987).

4-1-1- گیاه شناسی کدو، منشأ و تاریخچه

نام علمی کدو(نژادهای مختلف): 

 Cucurbita  pepo      ،   Cucurbita  mixta    ،  Cucurbita  maxima  

Pampkin که گیاهی یک پایه است که در آمریکای شمالی به آن کدوی زمستانی گفته می شود وبومی آمریکاست.بین 0.5 تا 34 کیلو وزن دارد و قدیمی ترین شواهد نشان می دهد که تخم های این کدو 7 هزار سال قبل از میلاد مسیح در مکزیک کنونی یافت شده است.میوه آن رنگی زرد تا نارنجی و گاهی سبز تیره و حتی خاکستری و قرمز دیده می شود. بزرگترین کشورهای تولید کننده های آن آمریکا،مکزیک، هند وچین است. بهترین رطوبت خاک مورد نیاز برای این گیاه cm 7.62  می باشد.

Squash که بومی مکزیک و آمریکای مرکزی است و به کدوی تابستانی معروف است،میوه ی آن به رنگ زرد بوده وحاوی مقادیر زیادی ویتامین c و پتاسیم است. اولین گزارش ها از برداشت کدوی تابستانی در آمریکای مرکزی به حدود 8000 تا 10000 سال قبل باز می گردد.

Zucchini نوع دیگری از کدوی تابستانی است که در ایران بع عنوان کدو خورشتی مصرف می شود و در دو نوع سبز تیره و روشن موجود است،بوته ی آن دارای گل های زرد 5 پر می باشد و اولین بار در آمریکا دیده شده است ولی کشت آن درایتالیا توسعه یافته است (مبرلی 1987).

5-1-1- گیاه شناسی هندوانه، منشأ و تاریخچه

نام علمی Citrullus lanatus   

گیاهی خزنده، دارای گل های نر و ماده ی مجزا و منفرد می باشد.هندوانه متعلق به مناطق گرمسیری است که به یک دوره ی رشد طولانی نیاز دارد(مقاوم به سرما نیست).

منشا هندوانه آفریقا در مصر می باشد. بنابر نظریه فشر پرورش این گیاه ابتدا در مصر قدیم و سپس هندوستان آغاز شد.یعنی هندوستان مرکز ثانویه ی انتشار هندوانه می باشد.

گلدهی و رشد میوه نسبت مستقیم با نور ودما دارد.برگ ها قلبی شکل یا پنجه ای می باشند و رشدش از طریق ساقه ی رونده انجام می شود.هندوانه ریشه های گسترده و کم عمق با یک ریشه ی مستقیم و ریشه های جانبی فراوان دارد.

گل های هندوانه شامل: گل های نر، ماده و گل های  کامل(هرمافرودیت) می باشدو معمولا گلدهی با رشد ساقه های رونده توام است،یعنی رشدی نا محدود دارند (مبرلی 1987).

2-1- نیازهای محیطی خانواده کدوئیان

گیاهان خانواده کدوئیان معمولا گرما دوست و کلیه ارقام آن حساس به سرما می باشند. درجه حرارت پایه برای جوانه زنی گیاه 12درجه سانتی گراد می باشد و در 25 تا 27 درجه بهترین رشد را داراست. در مورد کشت گیاه باید به طول فصل رشد توجه خاص نمود چون توجه به شرایط آب و هوایی منطقه و بررسی آمار چند ساله هواشناسی برای تنظیم تاریخ کشت بسیار مهم است. مناسب ترین Ph برای کاشت کدوئیان بین 6 تا 7 می باشد . در خاک های اسیدی رشد آن کاهش یافته و برگ ها به رنگ زرد مایل به سبز در می آیند .

بخصوص در مناطق کویری ونیمه کویری استان خراسان رضوی که سرمای دیررس بهاره یا سرمای زود رس پاییزه طول فصل رشد را کوتاه می کنند خساراتی از قبیل سرمازدگی رابه وجود می آورندو گاهی دمای نامناسب رشدی سبب اختلال در اتمام مراحل رشد و نمو گیاهیان این خانواده می شود. کدوئیان در طیف وسیعی از انواع خاکها، از خاک رسی نسبتًا سنگین تا خاک شنی سبک کشت میشود.

3-1- بررسی وضعیت سطح زیر کشت، عملکرد و تولید در جهان

طبق آخرین آمارنامه منتشره در سال 86 ، سطح زیر کشت خربزه در ایران 79992 هکتار و بیشترین سطح زیر کشت متعلق به استان خراسان رضوی با 45553 هکتار می باشد که حدود 57% از سطح کل کشور را شامل می شود . سطح کل زیر کشت جهانی طبق آمار فائو در سال 2009 ، 1308018 هکتار بوده و ایران حدود 1/6% از سطح زیر کشت جهان را به خود اختصاص داده است .

متوسط عملکرد خربزه در ایران 4/15 تن در هکتار و بیشترین عملکرد را استان تهران با حدود 32 تن در هکتار داشته است . میانگین عملکرد جهانی 6/21 تن و بیشترین عملکرد متعلق به کانادا با 120 تن در هکتار بوده و کشور چین به عنوان مهمترین کشور تولید کننده 1/26 تن در هکتار عملکرد دارد. در ایران استان خراسان رضوی به عنوان مهترین تولید کننده خربزه در ایران دارای عملکرد متوسط 14 تن در هکتار می باشد.

کل تولید خربزه در کشور 1221631 تن و استان های مهم تولید کننده ، خراسان رضوی با 636459 تن ، سمنان با 119078 تن و خوزستان با 138709 تن می باشند . استان خراسان رضوی 57% از تولید کشور را در اختیار دارد.

4-1- بیماری های مهم کدوئیان

بیماری ها یکی از عوامل محدود کننده کشت کدوئیان به شمار می روند از جمله می توان قارچها، باکتریها، ویروسها و نماتدها را ذکر نمود که مهمترین آنها عبارتند از:

سپتوریوز کدوئیان- آنتراگنوز کدوئیان که در خیار،کدوخورشتی،طالبی وهندوانه دیده می شود، موزائیک خیار که توسط شته Aphis gassypii منتقل می شود و سفیدک دروغی خیار درخیار و طالبی و گموز کدوئیان می باشند.

5-1- اهمیت و اهداف تحقیق

عوامل زیادی در انتخاب محصولات خانواده کدوئیان و توسعه کشت آن در کشورو استان خراسان رضوی وجود دارد،ازجمله این عوامل می توان به دارا بودن رتبه اول ایران و استان خراسان رضوی در صادرات خربزه و طالبی به کشورهای عربی حوزه خلیج فارس و دیگر کشورها اشاره کرد که سهم زیادی در اقتصاد کشاورزی ایران بر عهده دارند.

به منظور اهمیت استان مورد نظر از نظر تولید محصولات خانواده کدوئیان و خسارت زا بودن نماتد های انگل گیاهی بر روی این محصولات و نیز با توجه به اینکه در رابطه با نماتدهای انگل گیاهی آنها هیچ گونه بررسی وتحقیق کاملی در استان وحتی با جامعیت خانواده ای در کشور صورت نگرفته است، لذا به عنوان اولین و مهمترین قدم، شناسایی نماتدهای انگل گیاهی این محصولات در استان ضروری به نظر می رسد. نماتدهای انگل گیاهی می توانند از تمام قسمت های گیاه تغذیه کنند.

برخی از این گونه ها فقط از خارجی ترین بافت های گیاهی تغذیه می نمایند، تعدادی دیگر به بافت های عمیق تر نفوذ می کنند. خسارت ناشی از تعداد کمی نماتد معمولا ناچیز است ولی جمعیت های زیاد آنها صدمه شدیدی را وارد نموده ویا موجب از بین رفتن میزبان می گردند. بعلاوه ، برخی از نماتد ها نیز ویروس های بیماریزا را در بین گیاهان انتقال می دهند ( دراپ کین، 1989).

تعداد صفحه : 116

قیمت : 14000تومان

بلافاصله پس از پرداخت ، لینک دانلود پایان نامه به شما نشان داده می شود

و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

پشتیبانی سایت :        09199970560        info@arshadha.ir

در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.

شماره کارت :  6037997263131360 بانک ملی به نام محمد علی رودسرابی

11

مطالب مشابه را هم ببینید

فایل مورد نظر خودتان را پیدا نکردید ؟ نگران نباشید . این صفحه را نبندید ! سایت ما حاوی حجم عظیمی از پایان نامه های دانشگاهی است. مطالب مشابه را هم ببینید. برای یافتن فایل مورد نظر کافیست از قسمت جستجو استفاده کنید. یا از منوی بالای سایت رشته مورد نظر خود را انتخاب کنید و همه فایل های رشته خودتان را ببینید