پایان نامه ارشد مهندسی کشاورزی: بررسی اثر سویه های منتخب باکتری خانواده سودوموناس بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم زمستانه

دانلود متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته مهندسی کشاورزی

گرایش : زراعت

عنوان : بررسی اثر سویه های منتخب باکتری خانواده سودوموناس بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم زمستانه

دانشگاه آزاد اسلامی

واحد ورامین – پیشوا

دانشکده کشاورزی

پایان نامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد((M.sc))

گرایش: زراعت

عنوان:

بررسی اثر سویه های منتخب باکتری خانواده سودوموناس بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام گندم زمستانه در منطقه بجنورد

استاد راهنما:

دکترمهدی عزیزی

استادمشاور:

دکتر فرشاد قوشچی

برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی شود

تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :

(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)

فهرست مطالب:

مقدمه……………………………. 2

اهداف تحقیق…………………………….. 4

فصل اول: کلیات

1-1-گندم……………………………. 5

1-1-1- وسعت منطقه کشت……………………………… 5

1-1-2-گیاه شناسی گندم……………………………. 5

1-1-3-آب و هوای مناسب برای رشد گندم…………………… 5

1-2- انواع گندم……………………………. 6

1-3 – مراحل رشد فیزیولوژیکی گندم……………………………. 6

1-3-1- جوانه زنی تا سبز شدن……………………………. 6

1-3-2- سبز شدن تا توسعه رویشی…………………………….. 6

1-3-3- بهاره سازی…………………………….. 7

1-3-4-برجستگی دوگانه تا گرده افشانی…………………………….. 7

1-3-5- سنبلچه های نهایی…………………………….. 7

1-3-6- گرده افشانی تا رسیدگی فیزیولوژیکی…………………………….. 8

1-4- پتانسیل عملکرد……………………………. 8

1-5- کودهای بیولوژیک……………………………… 9

1-5- 1- تاریخچه کودهای بیولوژیک……………………………… 9

1-5-2- تعریف کودهای بیولوژیک……………………………… 9

1-5-2-1- طبقه بندی کودهای بیولوژیکی…………………………….. 10

فصل دوم: بررسی منابع علمی

 2-1- ریشه گاه(ریزوسفر)…………………………… 11

3-2- باکتریهای ریشه گاهی…………………………….. 11

2-3- باکتری های ریشه گاهی محرک رشد گیاه ( PGPR)……………………………

2-4- تاریخچه استفاده از باکتری های مفید ریشه گاهی…………………………….. 12

2-5- جنس های گزارش شده ازباکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه………… 13

2-5-1- خصوصیات کلی باکتریهای جنس سودوموناس……………………………… 13

2-6- مکانیسم های مختلف تحریک رشدگیاه…………………………… 14

2-6-1- مکانیسم های غیرمستقیم……………………………. 14

2-6-1-1- تولیدآهن بر……………………………. 14

2-6-1-2- تولیدآنتی بیوتیک……………………………… 15

2-6-1-3- تولید آنزیم……………………………. 16

2-6-1-4- تولید سیانید هیدروژن (HCN)……………………………

2-6-1-5- القا مقاومت سیستماتیک (ISR) درگیاهان……………………………. 17

2-6-2- مکانیسم های مستقیم……………………………. 17

2-6-2-1- نقش سیدروفورها درافزایش رشد گیاهان و تولید آنزیم…………. 18

2-6-2-2- تثبیت نیتروژن……………………………. 19

2-6-2-2- تولید اسیدهای آلی…………………………….. 19

2-6-2-4- افزایش جذب مواد غذایی به ویژه فسفر و آهن…………………………….. 19

2-6-2-5- تنظیم کننده های رشد گیاه (PGRs)……………………………

2-6-2-5-1- سنتزباکتریای IAA و تاثیرآن روی رشد گیاهان……………………………. 23

2-6-2-5-2- تنظیم باکتریایی تولید اتیلن درگیاهان توسط آنزیم ACC دی آمینازباکتریایی………. 24

2-6-3- سایرمکانیسم های مستقیم……………………………. 27

2-7- عوامل موثردرافزایش کارایی PGPR……………………………..

2-7-1- تراوه های ریشه ای…………………………….. 27

2-7-2- کلونیزاسیون ریشه……………………………. 29

2-7-3- توان رقابتی…………………………….. 30

2-7-4- وابستگی به گیاه میزبان……………………………. 31

2-9- تاثیر PGPR بر گیاه…………………………… 32

2-9-1- تاثیر PGPR بر سیستم ریشه ای…………………………….. 32

2-9-2- تاثیر PGPR بر جوانه زنی و استقرار……………………………. 33

2-9-3- تاثیر PGPR بر رشد گیاهان……………………………. 33

2-9-4- تاثیر PGPR بر عملکرد گیاهان……………………………. 34

2-10- تاثیر PGPR بر مرفولوژی و رشد گندم……………………………. 35

2-10-1- تاثیر مقادیر مختلف اکسین بر مرفولوژی ریشه گندم………….. 35

2-10-2- تاثیرPGPR بر رشد گیاه گندم……………………………. 35

فصل سوم : مواد و روش ها

3-1- محل و زمان اجرای آزمایش…………………………….. 40

2-3- طرح آزمایشی وعملیات زراعی…………………………….. 40

3-2- فاکتورهای اندازه گیری در هر فصل رشد……………………………. 43

3-2-1- اندازه گیری خصوصیات مرفولوژیکی…………………………….. 43

3-2-2- اندازه گیری خصوصیات فیزیولوژیکی رشد……………………………. 43

3-2-1-1- محاسبه درجه روز رشد……………………………. 43

3-3- اجزای عملکرد……………………………. 44

3-4- روند تغییرات وزن ماده خشک (TDM)……………………………

3-5- اندازه گیری ازت و پروتئین (روش کلدال)…………………………… 45

3-6- اندازه گیری فسفر گیاه (بروش اولسن )…………………………… 46

فصل چهارم: نتایج و بحث

4-1- صفات مرفولوژیکی و زراعی…………………………….. 49

4-1-1- ارتفاع بوته……………………………. 49

4-1-2- تعداد پنجه در بوته……………………………. 49

4-1-3- شاخص خوشه در مترمربع……………………………. 50

4-1-4- تعداد سنبلچه در خوشه……………………………. 51

4-1-5- تعداد دانه در سنبله……………………………. 51

4-1-6- وزن هزار دانه……………………………. 52

4-1- 7- عملکرد دانه……………………………. 53

4-1-8- شاخص برداشت……………………………… 54

4-2- صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی……………………………. 55

4-2-1- شاخص سطح برگ……………………………… 55

4-2-2- سرعت رشد محصول……………………………. 55

4-2-3- سرعت جذب خالص………………………………. 56

4-2-4- سرعت رشد نسبی…………………………….. 57

4-2-5- میزان ازت……………………………… 57

4-2-6- میزان پروتین…………………………….. 58

4-2- 7- میزان فسفر…………………………… 58

نتیجه گیری کلی…………………………….. 67

منابع فارسی………………………………..68

منابع انگلیسی………………………………72

چکیده انگلیسی………………………………83

چکیده:

باکتری های محرک رشد ، خانواده ی سودوموناس به طور مستقیم و غیر مستقیم باعث بهبود رشد و عملکرد گیاه گندم می شوند. در این پژوهش به منظور بررسی تاثیر باکتری بر رشد ، عملکرد و اجزای عملکرد دانه ی چهار رقم گندم آبی متداول کشت در شرایط اقلیمی بجنورد ، آزمایشی در سال زراعی 88-87 در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه ی بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد اجرا شد.چهار سطح باکتری به عنوان عامل اول شامل سویه های سودوموناس فلورسنت (P.fluorescens 169) ، سودوموناس پوتیدا (P.putida 108)، مخلوط دو سویه ی باکتری فلورسنت و پوتیدا و تیمار شاهد بدون تلقیح با باکتری و چهار رقم گندم آبی شامل ارقام زرین ، چمران ، الوند و توس به عنوان عامل دوم در نظر گرفته شدند .بذور گندم پس از تلقیح با سویه های مورد نظر کاشته شدند.در طول دوره ی رشد گیاه ، مراقبت های لازم طبق عرف معمول در تمامی تیمارها به صورت یکسان اعمال شد.قبل از برداشت شاخص های رشد گیاه شامل ارتفاع بوته ، تعداد پنجه های بارور ، تعداد سنبله اندازه گیری و پس از آن بوته ها از سطح خاک کف بر شده و وزن خشک اندام های هوایی (عملکرد بیولوژیک) و دانه و وزن هزار دانه تعیین گردیدند.نتایج بدست آمده نشان داد بالاترین میانگین عملکرد دانه از ارقام دیررس زرین و الوند به ترتیب به میزان 5361 و 4811 کیلوگرم بر هکتار بدست آمد.همچنین بین ارقام مورد بررسی تحت تاثیر باکتری خانواده ی سودوموناس از نظر صفات رشد(سرعت رشد نسبی ، سرعت رشد محصول ، سرعت جذب خالص) و عملکرد کیفی تفاوت معنی داری وجود داشت.بالاترین پروتئین دانه نیز از رقم توس با کاربر تک سویه فلورسنت و پوتیدا بدست آمد.همچنین بالاترین میزان فسفر دانه از رقم زرین با کاربرد تک سویه پوتیدا حاصل شد.بنابراین واکنش ارقام گندم نسبت به کاربردهای تک سویه ی باکتری متفاوت بوده است.همچنین تلقیح مخلوط دوسویه تاثیر بیشتری نسبت به تلقیح آن ها به صورت منفرد ندارد و حتی در مواردی در مقایسه با تلقیح تک سویه تاثیر معنی دار نشان نداده است.

مقدمه:

با افزایش جمعیت در دنیای امروز و رشد سریع آن پیش بینی می شود در سال 2020 بیش از 5/2 میلیارد نفر از مردم جهان به غذا نیاز داشته باشند. حدود 800 میلیون نفر (15% جمعیت جهان) در هر روز کمتر از 2000 کالری دریافت می کنند (الام، 2004) هر سال حدود 75/4 میلیارد تن غذا در جهان تولید می شود، اما هنوز بیش از 400 میلیون نفر از کمبود مواد غذایی رنج می برند. آفریقا، آمریکای جنوبی و آسیا بیش از 75% جمعیت جهان را دارند. بیشترین جمعیت جهان در آسیا می باشند در حالیکه به ازای هر نفر کمتر از 15% هکتار زمین زراعی وجود دارد. با توجه به گزارش فائو در سال 2004 متوسط عملکرد تولید گندم در دنیا 75/2 و در ایران 98/1 تن در هکتار بوده است. متوسط عملکرد تولید گندم در سال 2025 باید به میزان 4/4 تن در هر هکتار برسد (الام ، 2004). اما با توجه به گزارش فائو در سال 2006 نسبت به سال 2005 تولید جهانی گندم حدود 6/1 درصد کاهش داشته و در سال 2009 فائو اعلام کرده است که تولید گندم ایران در سال 2009 میلادی به 3/3 میلیون تن افرایش یافته و ایران همچنان دوازدهمین تولید کننده بزرگ گندم جهان خواهد بود. فائو در گزارش دورنمای غذایی جهان آورده است که تولید گندم در سال گذشته (1387)، معادل 9 میلیون و 800 هزار تن بوده که با سه میلیون و 200 هزار تن افزایش در سال جاری، به 13 میلیون تن خواهد رسید. در استان خراسان شمالی از 170000 هکتار سطح زیر کشت،‌ حدود 110000 هکتار آن به گندم آبی و حدود 600000 هکتار آن به کشت گندم دیم اختصاص دارد.

گیاهان خانواده غلات از نظر تنوع و تولید در تغذیه انسان بیشترین سهم را دارند. دانه های تولید شده از گندم، جو، ذرت، ذرت خوشه ای، ارزن، برنج، چاودار، یولاف و حتی دانه بعضی از گیاهان علوفه ای وابسته به این خانواده به خاطر ارزش غذایی زیادی که دارند و مورد استفاده بشر قرار می گیرند. مهمترین و رایج ترین غلات برنج، گندم و ذرت می باشند. (خدابنده،1384). اهمیت گندم به لحاظ ویژگی گلوتن گندم است که بخش چسبنده از پروتئین های سخت آندوسپرم می باشد و موجب کش آمدن یا انبساط خمیر تخمیر می شود. فقط گندم و با وسعت کمتر چاودار و تریتیکاله این خصوصیت را دارا می باشند. تنوع محصولات و کیفیت انباری گندم، آن را غذای اصلی بیش از 3/1 مردم جهان ساخته است(امام،1383).

اهمیت ترکیبات شیمیایی دانه گندم در وهله اول به علت اهمیت غذایی دانه گندم در تغذیه انسان و دوم به دلیل امکان استفاده از آن در دامپروری و صنعت می باشد. این ترکیبات شیمیایی شامل پروتئین ها، کربوهیدارت ها، چربی ها، مواد معدنی و ویتامینها می باشد(راشدمحصل وهمکاران،1380). مساله تقاضا و مصرف گندم در ایران، از جمله مسائل بحث برانگیزی است که همواره ذهن کارشناسان و مسوولین امر را به خود مشغول داشته است. بسیاری معتقدند مصرف و تقاضای کنونی گندم با توجه به جمعیت ایران، در مقایسه با دیگر کشورها، بسیار بالاست ( 5/2 برابر دیگران ) ولی برخی که البته تعدادشان کم است معتقدند اگرچه این میزان مصرف بالاست اما مشگلی را ایجاد نمی کند و اصولا بدین سبک باشد بهتر است! البته اعتقادات خاصی باعث شده است که این مساله در ایران لاینحل باقی بماند و هنوز ما بعد از سالها نتوانسته ایم به جمع بندی درستی در این زمینه دست پیدا کنیم.با توجه به جمعیت (حدودا )  70 میلیونی کشورمان که با نرخی نزدیک به 5/1 درصد نیز در حال تزاید می باشد نیاز به بررسی امکانات بالقوه و بالفعل گندم در کشور با توجه به مصرف آن در سطوح مختلف کاملا ضروری است. در واقع تامین عرضه کافی و حفظ سطح ذخایر سیلوها، در ایجاد امنیت غذایی کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. از این روست که دولت بنا بر مسولیتی که در تامین کافی این ماده اصلی غذایی مردم بر عهده دارد هر ساله حجم گندم مورد نیاز کشور را بایستی برآورد و بر اساس آن تولید ، واردات یا صادرات این محصول را تنظیم نماید. جمعیت ایران از 70 میلیون نفر در سال 1384 به 5/96 میلیون نفر در سال 1400 خواهد رسید. دانشمندان اقتصادکشاورزی در مطالعه خود با استفاده از مدلهای اقتصاد سنجی اقدام به برآورد تابع تقاضا و مصرف گندم نموده است و با استفاده از همین توابع در مورد نیاز آتی کشور به محصول گندم اظهار نظر نموده است. ارقام پیش بینی شده برای گندم مورد نیاز کل کشور در سالهای آتی در جدول شماره (1-1) آورده شده است.

بنابر ارقام پیش بینی شده کشور ما در سال 1384 در حدود 11 میلیون تن گندم نیاز دارد که خوشبختانه با اجرای مدبرانه طرح افزایش تولید گندم و دستیابی به خودکفایی در تولید این محصول توانستیم این میزان را تولید نماییم. اما مساله مهم این است که این حرکت نباید به هیچ عنوان کند یا متوقف شود بلکه بنابر پیش بینی های انجام گرفته هر سال با افزایش جمعیت ، بر میزان تقاضای این محصول نیز افزوده خواهد شد و در صورتی که کوچکترین قصوری در این مورد رخ دهد کشور ما دوباره به وارد کننده گندم تبدیل خواهد شد. ایران در سال 1400 در حدود 18 میلیون تن گندم نیاز دارد که  مسوولین امر امیدوارند بتوانند با اجرای درست طرح گندم آن را تامین نمایند و به این مهم دست پیدا کنند.

اهداف تحقیق:

1- مقایسه عملکرد چهار رقم گندم متداول کشت منطقه بجنورد.

2- بررسی تلقیح باکتری سودوموناس و تاثیر آن بر روی عملکرد و اجزای عملکرد گندم زمستانه.

3- تعیین مهمترین شاخص های فیزیولوژیکی موثر برچهار رقم گندم.

4- اثرات باکتریهای منتخب خانواده سودوموناس برصفات کیفی گندم.

1-1- گندم

1-1-1- وسعت منطقه کشت

گندم (Triticum aestivum L.) گیاهی است که در محدوده وسیعی از شرایط آّب و هوایی جهان رشد می کند و در حقیقت جزو سازگارترین گونه های غلات به شمار می آید. به طوری که از عرض جغرافیایی حدود 60 درجه شمالی در شمال اروپا تا 40 درجه جنوبی در آمریکای جنوبی و در مناطقی با ارتفاع چند متر تا بیش از 3000 متر بالاتر از سطح دریا کشت می شود و در رده غلات سردسیری قرار گرفته است. اغلب تولید گندم در نواحی با بارندگی سالیانه 200 تا 1000 میلی متر و میانگین درجه حرارت 18 درجه سانتی گراد صورت می گیرد (بولتینگ و همکاران،1982).

2-1-1- گیاه شناسی گندم

گندم (Triticum aestivum L.) از خانواده غلات و یک گیاه C3 است. گندم، گل آذین سنبله ای دارد و از هر گره آن معمولا یک سنبلچه متشکل از دو گلو و سه گلچه بوجود می آید. گاهی تعداد گلچه ها به 9 هم می رسد. دانه گندم بین دو پوشش قاشق مانند به نامهای پوشک بیرونی و پوشک درونی قرار گرفته است. برگهای گندم مانند سایر غلات (به جز ذرت و ارزن)، نازک وکم عرض بوده و زبانه های کوچکی دارند.

تعداد صفحه : 91

قیمت : چهارده هزار تومان

بلافاصله پس از پرداخت ، لینک دانلود پایان نامه به شما نشان داده می شود

و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

پشتیبانی سایت :        09124404335        info@arshadha.ir

در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.

شماره کارت :  6037997263131360 بانک ملی به نام محمد علی رودسرابی

11

مطالب مشابه را هم ببینید

فایل مورد نظر خودتان را پیدا نکردید ؟ نگران نباشید . این صفحه را نبندید ! سایت ما حاوی حجم عظیمی از پایان نامه های دانشگاهی است. مطالب مشابه را هم ببینید. برای یافتن فایل مورد نظر کافیست از قسمت جستجو استفاده کنید. یا از منوی بالای سایت رشته مورد نظر خود را انتخاب کنید و همه فایل های رشته خودتان را ببینید